Buddha, thanka, templer - Religion og kunst i Øst-Asia (3.–4. trinn)

Prins Siddharta Gautama har fått en stor betydning for Asias og verdens historie. Hva betyr Buddha for mennesker i dag?

Fra utstillingen "Tibet var mitt hjem". Foto: Kulturhistorisk museum, UiO

Elevene får kunnskaper om:

• Prins Siddharta og buddhismens historie
  • Buddhistisk mangfold i Kina, Japan og Tibet
  • Buddhismens betydning for tibetanere i dag
  • Hvordan religionen kommer til uttrykk gjennom vakre Buddha-statuer og malerier

Museumsbesøket

Elevene ønskes velkommen på tibetansk vis ved at alle får tildelt en kata, et silkeskjerf som uttrykker respekt for gjesten.

I trappegangen opp til Øst-Asia-utstillingen henger vakre tibetanske silkemalerier (thankaer) som beskriver forskjellige aspekter ved tibetansk buddhisme. Statuer av Buddha, boddhisatvaer og demoner illustrerer hvordan buddhismen har fått forskjellige uttrykk i ulike deler av Øst-Asia.

Vi trekker en linje fra Prins Siddharta Gautamas oppvåkning til hvordan buddhismen praktiseres i dag.

I felleskap setter vi opp et tibetansk husalter med Buddha, boddhisatvaer, blomster, røkelse og syv vannskåler.

Tips til forberedelse og etterarbeid:

Tilbudet kan kombineres med:

Emneord: Verdens kulturelle mangfold
Publisert 14. okt. 2012 21:13 - Sist endret 26. mars 2015 10:41