Gull verdt – når mynter blir historie (Videregående)

Hvordan oppstod ideen om å betale varer, lønn og skatt med små, runde metallstykker? Myntenes 2 500 år gammel historie går kanskje mot slutten, mens metallet gull ser ikke ut til å miste sin verdi og makt. Utstillingen "Gull verdt" begynner med kua som betalingsmiddel og slutter med Nobels fredsprismedalje.

Gullmynter fra blant annet Romerriket, Midtøsten, Russland og Norge. Foto: Kulturhistorisk museum / Lill Ann Cheptstow-Lusty

Elevene får kunnskap om

• Mynter som viktige historiske kilder
  • Hva penger er og hvordan penger er avhengig av tillit
  • Ulike former for penger som ble brukt før mynter ble innført (kveg, skjell, metall)
  • Konsekvenser for handel, jordbruk og bydannelse ved innføring av penger
  • Gull som grunnlag for penger og som symbol for ære – som Nobels fredspris
  • Operasjonen "Den tunge bagasjen" som reddet Norges gullbeholdning under 2. verdenskrig

Museumsbesøket

• Elever og omviser utforsker utstillingen i dialog
  • Pecunia" – ei ku – demonstrerer et betalingsmiddel som er blitt mye brukt i historien
  • Vi drøfter hva det er som gjør at vi har tillit til penger på tvers av nasjoner og religioner
  • Hvert semester gis en mynt spesiell oppmerksomhet – elevene utforsker denne ved 3D-foto, touchskjerm og oppgaver
  • Elevene utforsker 91 gullmynter fra verdenshistorien og Nansens og Amundsens medaljer og ordener.
  • Vi ser en animasjon om Den tunge bagasjen og Norges gullbeholdning under 2. verdenskrig
  • Er det noen som eier en medalje - og har den egentlig en verdi?

Utstillingen Gull verdt inneholder gullmynter fra 2600 års historie, og medaljer og ordener som viser hvordan gull brukes til å ære til mennesker som har gjort store bragder. "Gullportalen" inneholder 15 000 gullmynter som motstandsbevegelsen reddet ut av Norge under okkupasjonen i 1940, samt en tegnefilm som forteller om denne viktige hendelsen i norsk historie.

Tips til forberedelse

Emneord: Verdens kulturelle mangfold, Arkeologi og historie i Norge