Arrangementer - Side 9

«Den alvorlig store meldingen» er en bok på 1,8 x 2,4 meter - en alvorlig stor melding rent bokstavelig talt. «Meldingen» stilles ut i Historisk museum fordi vi ønsker å støtte barns rettigheter og alle barns rett til en human behandling.

Ved runolog Jonas Nordby og kunstner Petrine Lillevold Vinje.

Har du hørt om de mystiske skarvene fra Utrøst – eller hun som giftet seg med en reke? Fra havet i nord finnes det mange magiske historier om vennskap og strid mellom dyr og mennesker.

Om maritime forbindelser, kulturelt mangfold og turisme. Ved sosialantropolog Kjersti Larsen.

Vikingferder, krigerideologi og draktutstyr i det norrøne samfunnet. Ved arkeolog Hanne Lovise Aannestad.

'Newly' indigenous: Increasingly, certain ethnic groups worldwide are claiming to be recognised as 'indigenous people' by governments that have long resisted acknowledging the presence of indigenous people in their territories. This was until recently the case of Taiwan.
Ved sosialantropolog Geoffrey Gowland. Foredraget holdes på engelsk.

Selv om samefolkets dag er 6. februar, inviterer museet til en liten feiring 1. februar.
Gratis adgang for alle som er 18 år og yngre.
Historisk museum har utstillinger og aktiviteter av interesse for alle generasjoner, ta gjerne med venner og kjente, lær deg teknikken med lassokasting og finn ut mer om symbolene på den samiske runebomma. Velkommen!

Nytt Vikingtidsmuseum på Bygdøy og Kollaps i Historisk museum? Byens innbyggere inviteres til informasjon og debatt om forandringene i Kulturhistorisk museums hus, Historisk museum og Vikingskipshuset.

Hvordan tolkes og misbrukes runer i dag? Hvilken innsikt kan kunsten gi oss om runenes historie og kraft? Runer er skrifttegn, bevart i gamle innskrifter på blant annet våpen og minnesteiner. Men runer har også blitt brukt til magiske formål, og mange har interessert seg for den symbolske kraften i selve tegnene. Etter å ha utforsket Runearkivet ved Kulturhistorisk museum, laget kunstner Petrine Vinje installasjonen "AGLA HAGLA". Her møter vi rune-yogaen som ble etablert i Tyskland og Østerrike tidlig på 1900-tallet.
Møt runolog James Knirk, middelalderforsker Karoline Kjesrud og kunstner Petrine Vinje. Historiker John McNicol er debattleder.

"Hic bene futui"- "Her knullet jeg godt". Romertidens sexmarked bød på mer variasjon enn man kanskje har tenkt seg. Synet på seksualitet var basert på aktive og passive roller, snarere enn biologisk kjønn alene. Pompeii gir arkeologene unike muligheter til å undersøke blant annet dette. Ved arkeolog Astri Katrine Lundgren.

AGLA HAGLA er en kunstutstilling i Historisk museum som viser helt nye kunstneriske arbeid; film og installasjon ved kunstner Petrine Vinje. Tekst av Karoline Kjesrud.

Førsteamanuensis i antikkens historie Knut Ødegård om: Vin, vinkultur og vinhandel i antikken.

Var den kalde krigen en interessekamp mellom øst og vest? Mellom kapitalisme og kommunisme? Eller var det grunnleggende sett en kamp mellom den frie verden og tyranni?

Museologistudentene ved Universitetet i Oslo holder omvisning i sin høstutstilling; Kollaps.

Masterstudenter i fagområdene museologi, historie, kulturhistorie, kunsthistorie og arkeologi på Universitetet i Oslo presenterer tre forskjellige tolkninger av KOLLAPS.

Et glimt av somalisk kultur og frihet.
Maalinta dhaqanka iyo nabada soomaaliyeed.
I samarbeid med velferdsforeningen Batalaale og Deichmanske bibliotek inviterer Kulturhistorisk museum til Somalisk kulturdag for alle. Denne dagen kan du oppleve somalisk musikk, folkedans, foredrag og diskusjoner. Velkommen!

Utfordringer og muligheter for å leve et liv i frihet. Foredrag, bilder og diskusjon. For små og store.

Seminar i samarbeid med Action Paix et Pain, Kongolesisk forening i Arendal og Kvinnevisjon.

Hvilke problemer utgjør et overforbruk av alkohol i vårt samfunn og i et globalt perspektiv? Hvordan kan vi håndtere et eventuelt misbruk uten å stigmatisere folk i en misbrukerfase? Er alkoholmisbruk rett og slett et livsstilsproblem som handler om å gli inn i onde sirkler?
Ved psykolog Fanny Duckert.

Kulturhistorisk museum, i samarbeid med Norsk egyptologisk selskap, inviterer til en spennende forelesning i Historisk museum, Frihetens Arena. Foredraget vil bli holdt på engelsk.

Antroblikk – Antropologiske feltarbeid skildret med kamera.
Antropologistudentene ved UiO inviterer til åpning av fotoutstilling i Historisk museum, lørdag 27. september kl. 1300. Se bilder og hør spennende historier fra feltarbeid verden rundt.

Kava og alkohol i det sørlige Stillehavet. Ved sosialantropolog Arne A. Perminow.

Den norske antropologen, naturvitenskapsmannen, forfatteren og fotografen, Carl Lumholtz, reiste til Australia, Mexico, Borneo på en tid der slike reiser både var farefulle, naturen vill og urinnvånerne skremmende. Han skrev, fotograferte og gjorde seg kjent med guder, sjamaner, tradisjoner og tilværelse.

Utstilling om den indiske overklassens mote og de fattige håndverkerne.

Velkommen inn i mumienes verden i Det gamle Egypt.