Henrik Bull inviterer: Øl, vin og matkultur i Det gamle Egypt

Måltidet dannet bånd og skapte skiller. Egyptolog og universitetsbibliotekar Pål Steiner fra Bergen tar dere med til maten og drikken.

Bilde: N. M. Davies (1936), Ancient Egyptian Paintings, vol 1. Pl. 35.

Hva vi spiser eller drikker forteller oss selv og de rundt oss noe om hvem vi er. Et felles måltid kan danne bånd mellom mennesker, men også skape skiller. Likeledes kan måltid deles med de døde og guddommer. Pål Steiner ser nærmere på hvilken rolle mat og drikke hadde i gammelegyptisk kultur og religion; fra det daglige måltidet til høytider. Hvem spiste hva, og hvorfor? Var måtehold med rus en dyd, eller opplevde egypterne drikkepress?

Vi skal spesielt undersøke mytologiske og rituelle assosiasjoner knyttet til mat og alkoholholdig drikke, og se hvordan disse kan hjelpe oss å forstå sosiale praksiser rundt måltidet.

Det koster 100 kroner å komme inn, for mat, mineralvann, foredrag og diskusjoner. 200 kroner med to glass vin, 250 med tre glass.

 

Publisert 16. aug. 2016 11:01 - Sist endret 18. aug. 2016 11:05