Forskningsaktuelt

Aktuelle forskningssaker

• brunstad-1-ny-507 Steinaldergraven fra Brunstad – et sensasjonelt funn i Norge 17. feb. 2015 15:11

I fjor sommer ble en grav med bevarte menneskebein funnet av Kulturhistorisk museum sine arkeologer i Brunstad, Vestfold. Her ble det gravd ut en 8000 år gammel steinalderlokalitet, hvor graven ble funnet mellom to bergknauser. Funnet er en sensasjon: Det er hittil ikke dokumentert jordgraver fra steinalderen med så mange bevarte menneskebein i Norge. Graven kaster blant annet lys på lite utforskede temaer som ritual og gravskikk i denne perioden. Graven med beinrestene kunne observeres som et mørkere fyllskifte av 1,5 x 1 m størrelse i felt.

• lumholz507 Vandreutstillingen "Møter mennesker imellom" 25. nov. 2014 13:54

Utforskeren Carl Lumholtz’ fotografier fra Mexico og Arizona 1890-1910. En vandreutstilling fra Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

Mellom 1890 og 1910 tilbrakte den norske utforskeren Carl Lumholtz seks år og åtte måneder av sitt liv på reise i Mexico, nærmere bestemt i Sierra Madre-fjellene og Sonora-ørkenen. Formålet var å lære mer om menneskene der. Kunnskapen delte han med et stort og internasjonalt publikum gjennom bøker og utallige artikler og forelesninger.

Forsknings­arrangementer

18. mai 2017 14:15 - 16:00 , Møterom 3. etg., Historisk museum Legg til i kalender

Eksperimentering med etnografisk metode i biblioteksforskning eller Etnografiske metoder på biblioteket

23. mai 2017 19:00 - 20:00 , 4. etasje i Niels Treschows hus, Blindern Legg til i kalender

Foredrag Collegium Medievale: Svein H Gullbekk, Religion og penger: Kirken, religiøs praksis og monetarisering.

Med utgangspunkt i myntfunn, arkeologiske kontekster og historiske kilder vil foredraget omhandle en diskusjon av kirken og religiøs praksis som drivkraft for utbredelse av mynt og monetarisering i Norge og Skandinavia i middelalderen.

28. mai 2017 10:00 - 12:30 , professorboligen, UiO, Oslo Legg til i kalender

I forbindelse med Nordisk Numismatisk Unions møte i Oslo 27-28. mai vil den ene halvdelen av det faglige seminaret som ledsager møtet være om myntfunn i kirker.

Innledning ved Svein H Gullbekk, Kulturhistorisk museum, UiO

6. juni 2017 - 10. juni 2017 Legg til i kalender

Universitetet i Oslo, 6.-10. juni 2017

I 1977 ble det første nordiske bronsealdersymposium holdt på Isegran i Østfold. I 2017 vil 40-årsjubileet for symposiumserien bli feiret, denne gangen i Oslo.

For å se Call for papers, se de engelske hovedsidene.

7. juni 2017 , Museum of Cuktural History, Oslo Legg til i kalender

Preparing for the upcoming conference in Winterthur in Switzerland 22-23 June the Scandinavian speakers join forces in Oslo.

Venue: Museum of Cultural History, Oslo University.