print logo

Forskningsaktuelt

Aktuelle forskningssaker

• brunstad-1-ny-507 Steinaldergraven fra Brunstad – et sensasjonelt funn i Norge 17. feb. 2015 15:11

I fjor sommer ble en grav med bevarte menneskebein funnet av Kulturhistorisk museum sine arkeologer i Brunstad, Vestfold. Her ble det gravd ut en 8000 år gammel steinalderlokalitet, hvor graven ble funnet mellom to bergknauser. Funnet er en sensasjon: Det er hittil ikke dokumentert jordgraver fra steinalderen med så mange bevarte menneskebein i Norge. Graven kaster blant annet lys på lite utforskede temaer som ritual og gravskikk i denne perioden. Graven med beinrestene kunne observeres som et mørkere fyllskifte av 1,5 x 1 m størrelse i felt.

• lumholz507 Vandreutstillingen "Møter mennesker imellom" 25. nov. 2014 13:54

Utforskeren Carl Lumholtz’ fotografier fra Mexico og Arizona 1890-1910. En vandreutstilling fra Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

Mellom 1890 og 1910 tilbrakte den norske utforskeren Carl Lumholtz seks år og åtte måneder av sitt liv på reise i Mexico, nærmere bestemt i Sierra Madre-fjellene og Sonora-ørkenen. Formålet var å lære mer om menneskene der. Kunnskapen delte han med et stort og internasjonalt publikum gjennom bøker og utallige artikler og forelesninger.

Forskningsarrangementer

21. sep. 2015 - 25. sep. 2015, Taormina, Sicily Legg til i kalender

Roundtable: Divina Moneta: Coin finds in religious contexts

Roundtable at INC Taormina 21-25 September 2015

'Divina Moneta: coin finds in religious contexts'

The round table draws on the international and interdisciplinary research project “Religion and Money: the economy of salvation”.

23. sep. 2015 12:15 - 15:30, Seminarrom, St. Olavsgt 29 Legg til i kalender

Halvdags forskningsseminar om samfunnsmessige endringer på 500-tallet e.Kr. KHM 23 september 2015 kl 12.15. Velkommen.

19. okt. 2015 - 20. okt. 2015 Legg til i kalender

19 oktober holder forskergruppen ECHO et åpent halvdagsseminar hvor vi inviterer til foredrag og omvisning i utstillingen «Ta det personlig».  Seminaret finner sted i «Professorboligen», Universitetshagen i Oslo sentrum. 20 oktober fortsetter vi med et internt forskerseminar for gruppens medlemmer.

3. nov. 2015 - 5. nov. 2015, Professor Residence, Karl Johansgate 47, Oslo Legg til i kalender

The symposium “Belief, Scholarship and Cultural heritage: Paul Olav Bodding and the Making of a Scandinavian-Santal Legacy” will bring together prominent scholars on the Santals and related peoples of Central India, Bangladesh and Nepal alongside literary, heritage and minority and indigenous rights professionals and church leaders from South Asia and Europe. The symposium, commemorating the 150th anniversary of his birth, is the first ever to address comprehensively the diverse and enduring legacy of the scholar-missionary Paul Olav Bodding (1865-1938).

18. nov. 2015 - 19. nov. 2015, Durham Cathedral Legg til i kalender

Seminar 'Your Money or Your After-Life’ in Durham Cathedral Wednesday 18 November followed by an open plenary discussion on ‘Gift and Offering in Modern Religions’ in the Cathedral 19 November.