Forskningsaktuelt

Aktuelle forskningssaker

• brunstad-1-ny-507 Steinaldergraven fra Brunstad – et sensasjonelt funn i Norge 17. feb. 2015 15:11

I fjor sommer ble en grav med bevarte menneskebein funnet av Kulturhistorisk museum sine arkeologer i Brunstad, Vestfold. Her ble det gravd ut en 8000 år gammel steinalderlokalitet, hvor graven ble funnet mellom to bergknauser. Funnet er en sensasjon: Det er hittil ikke dokumentert jordgraver fra steinalderen med så mange bevarte menneskebein i Norge. Graven kaster blant annet lys på lite utforskede temaer som ritual og gravskikk i denne perioden. Graven med beinrestene kunne observeres som et mørkere fyllskifte av 1,5 x 1 m størrelse i felt.

• lumholz507 Vandreutstillingen "Møter mennesker imellom" 25. nov. 2014 13:54

Utforskeren Carl Lumholtz’ fotografier fra Mexico og Arizona 1890-1910. En vandreutstilling fra Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

Mellom 1890 og 1910 tilbrakte den norske utforskeren Carl Lumholtz seks år og åtte måneder av sitt liv på reise i Mexico, nærmere bestemt i Sierra Madre-fjellene og Sonora-ørkenen. Formålet var å lære mer om menneskene der. Kunnskapen delte han med et stort og internasjonalt publikum gjennom bøker og utallige artikler og forelesninger.

Forsknings­arrangementer

28. feb. 2017 19:00 - 20:00 , 4. etasje i Niels Treschows hus, Blindern, Oslo Legg til i kalender

Svein vil presentere en av prosjektets hovedproblemstillinger: Kirken som drivkraft for utbredelse av mynt og monetarisering i Norge og Skandinavia i middelalderen. Med utgangspunkt i myntfunn, arkeologiske kontekster og historiske kilder vil foredraget ta opp religiøs praksis og fromhetskultur, kjønnsoppdelte kirkerom, arenaer for myntbruk og kommunikasjon.

15. mars 2017 13:00 - 15:00 , KHM, UiO, Oslo Legg til i kalender

Seminar ved Kulturhistorisk museum: Stipendiat Olav Gundersen, Aarhus Universitet innleder om 'By og land: mynter og kommersialisering i Danmarks middelalder'.

Oppnevnte meningsutvekslere: Førsteamanuensis Jon Anders Risvaag, NTNU; professor Marianne Vedeler, KHM og professor Svein H Gullbekk, KHM.

16. mars 2017 14:15 - 16:00 , Historisk Museum Legg til i kalender

The co-evolution of instruments, notation and music practice: a case of material and immaterial entanglement in cultural evolution

30. mars 2017 14:15 - 16:00 , Historisk Museum Legg til i kalender

Forms of Ethics, Shapes of Finance: Ethnographic Explorations of the Limits of Contemporary Capital