Vandreutstillingen "Møter mennesker imellom"

Utforskeren Carl Lumholtz’ fotografier fra Mexico og Arizona 1890-1910. En vandreutstilling fra Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

Mellom 1890 og 1910 tilbrakte den norske utforskeren Carl Lumholtz seks år og åtte måneder av sitt liv på reise i Mexico, nærmere bestemt i Sierra Madre-fjellene og Sonora-ørkenen. Formålet var å lære mer om menneskene der. Kunnskapen delte han med et stort og internasjonalt publikum gjennom bøker og utallige artikler og forelesninger.

“Ta-Te-Wa-Li, eller Ildguden, den eldste av Huicholenes guder, og noen av templets funksjonærer omgitt av seremonielle piler festet i seremonielle stoler.” Te-akata, nær Santa Catarina, Jalisco, Mexico, 1. desember 1895. Fotograf Carl Lumholtz. Kulturhistorisk museum (UEMf09972_15_CL).

Mexico-reisen var støttet av venner, sponsorer og store institusjoner som The American Museum of National History og The American Geographical Society. Til å begynne med var hans reisefølge meget stort, men allerede i 1892 innså Carl Lumholtz at han måtte han kvitte seg med sitt store reisefølge for å vinne tilliten til de svært skeptiske urfolksgruppene han møtte. I følge med lokale guider og en oversetter, fortsatte han deretter å utforske det harde og ugjestmilde landskapet i søken etter mennesker som for ham fremstod som ”uberørt av sivilisasjonen”.

Lumholtz lærte seg å fotografere underveis og skrev ned sine observasjoner, som senere ble publisert i bøker og foredrag. Disse beretningene ga den opprinnelige Lillehamringen stor respekt og gjorde ham berømt, både i USA og i Norge. I dag er han fortsatt et stort navn i Mexico, selv om de fleste i Norge har glemt ham.

Hundre år senere kan vi gjennom fotografiene i denne utstillingen møte menneskene Carl Lumholtz ble så fascinert av. Portrettene og gruppebildene Lumholtz tok av Tarahumare-, Huichol- og Tohono O’odham-folkene, er en unik dokumentasjon av kulturer han var redd ville forsvinne. Bildene viser oss en verden bare få europeere hadde besøkt før ham. Carl Lumholtz’ særlige interesse for å lære om – og fra – menneskene han møtte, overvant den tilbakeholdenhet folk først viste ham. Hans fotografier skildrer deres virkelighet og viser deres verdighet.

Utstillingen «Møter mennesker imellom»

Carl Lumholtz sammen med en Tohono O’odham-kvinne. La Nariz, Sonora, 1909. Kulturhistorisk museum (UEMf02999_CL).

Faglig ansvarlig for utstillingen er fotograf Ann Christine Eek, Kulturhistorisk museum. Utstillingen er et samarbeid mellom The American Museum of Natural History, New York, og Kulturhistorisk museum, og ble først vist i Historisk museum, Oslo, fra 1. februar til 24. november 2013. Bildene er utskrifter fra digitaliserte negativer og fotografier fra samlingene til disse museene.

“Vi er vant til å betragte primitive folkeslag som helt  igjennem rå og uden alle de gode egenskaper. Intet kan være mere feilagtigt… Indianernes legemsbygning og sanser er fuldt så godt, om ikke bedre, udviklet som den hvide mands, og hans intelligens og tankeevne står høiere, end gjennomsnitlig er tilfældet hos den almene mand i Europa og Amerika... Skjønt klædt i filler er han en født gentleman.”

Fra Blant Mexicos Indianere II, side 399, 401, 403.

Økonomi

3 måneders leie koster kr 5 000. I tillegg kommer utgifter til transport, forsikring, og evt. reise- og diettutgifter for utstillingens kurator i forbindelse med utstillingsåpning eller foredrag.

Utstillingen forsikres for kr. 200 000

Innrammingen av bildene er sponset av Lundeby A/S, Hærland.

Tekniske spesifikasjoner

Utstillingen består av 43 innrammede svart/hvitt fotografier med vanlig rammeoppheng.

Arealkrav

18 fotografier med ytre mål 54 x 74 cm, og 25 bilder 44 x 54. Anslag totale løpemeter: 50 m. Utstillingen kan tilpasses lokaleforhold i samråd med faglig ansvarlig.

Transportvekt

2 aluminiumskasser (mål og vekt kommer)

Utstillingstekster (norsk og engelsk) sendes digitalt og kan tilpasses visuelt og skrives ut ved det lokale museet.

Fra utstillingen «Møter mennesker imellom», på Kulturhistorisk museum, mars 2013. Fotograf: Ann Christine Eek, Kulturhistorisk museum

Montering og transport

Bildene er ferdig innrammet og monteres med vanlig rammeoppheng, og henges opp ved hjelp av spiker og vater.

Markedsføring

Museet får tilgang til pressebilder og pressemeldinger fra utstillingen i Oslo.

Publikasjon

Våren 2014 utga The University of Texas Press boken Among Unknown Tribes. Rediscovering the Photographs of Explorer Carl Lumholtz. I samarbeid med Ann Christine Eek presenteres her mer enn 200 av Lumholtz beste fotografier fra arkivene til Kulturhistorisk museum og The American Museum of Natural History i New York.

Se forlagets omtale av boken: http://utpress.utexas.edu/index.php/books/broamo

Turneplan: Utstillingen vises ved Folkenborg museum (Østfoldmuseene), okt – des 2014.

Praktiske spørsmål omkring vandreutstillingen:

Museumslektor Martin Hager-Saltnes, martin.hager-saltnes@khm.uio.no
Utstillings- og Publikumsseksjonen