Aktuelt - Side 3

Publisert 4. sep. 2014 09:03

NRK har de siste dagene hatt flere saker om arkeologiske funn, som har ført til flere gledeshyl for arkeologene ved Kulturhistorisk museum.

Publisert 11. aug. 2014 10:52

Arkivet ved Kulturhistorisk museum i Oslo forvalter en omfattende og variert arkivsamling som vi ønsker at flere skal få ta del i og dele vårt engasjement.

Publisert 4. juli 2014 09:51

Kulturhistorisk museum er stolte over å kunne nominere to flotte kandidater til Norsk dokumentarv – UNESCOs Memory of the World Register!

Publisert 11. juni 2014 12:47

Sosiologen Pierre Bourdieu skrev engang på beskt vis at ytringsfrihet – jo det er først og fremst frihet fra andres ytringer, eller snarere kontroll av deres taushet. Bourdieus skarpe observasjon gjelder frihet generelt. De siste årenes offentlige debatt har tydelig vist oss det. Fundamentalistenes evne til å bringe politikere og journalister til taushet – hvem tør å male profeten på veggen? Kinas makt gjennom fraværet av dialog som får et helt Storting til å sky Dalai Lama, er ikke dette nettopp eksempler på friheten? Friheten fra andres ytringer, kontroll av vår taushet. 

Publisert 26. mai 2014 11:15

The analysis of silk is a fascinating topic for research in itself but here, focusing on the 9th and 10th centuries, Marianne Vedeler takes a closer look at the trade routes and the organization of production, trade and consumption of silk during the Viking Age.

Publisert 21. mai 2014 15:15

Tidligere i mai fikk en metallsøker og en bonde fra Telemark seg en overraskelse da det dukket opp et sverd og en øks mellom kirsebærtrærne i hagen. Bonden gav i media uttrykk for at det var bra at sverdet ble funnet mellom kirsebærtrærne, og ikke på jordet, så han slapp å få ødelagt våronna. Vi som jobber i fagmiljøet kjenner til at slike holdninger er utbredt. Folk er redde for å rapportere om funn fordi de ikke ønsker å få båndlagt jordbruksarealer og i verste fall få en fredningsbestemmelse på jordet sitt. Men hva kan egentlig skje hvis man finner oldsaker? Og hva skal man gjøre?

Publisert 23. apr. 2014 10:59

Birgit Maixner jobber som forsker ved Kulturhistorisk museum, og sammen med Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune har de startet på et nytt forskningprosjekt i Østfold.

Les mer om saken på nrk.no.

Publisert 10. mars 2014 22:02

Mens vikingserier herjer på tv får norske vikingmuseer kritikk for å mangle fengende innhold og spenning.  

Les mer om saken på nrk.no

Publisert 13. feb. 2014 12:11

Den nye direktøren ved Kulturhistorisk museum ser opp fra brillene. Jeg har spurt om hans drømmeprosjekt – hva ville han gjøre hvis han hadde fritt valg?

Publisert 4. feb. 2014 13:16

Kunnskapsdepartementet har gitt Statsbygg i oppdrag å starte arbeidet med prosjektering av et nytt vikingstidsmuseum på Bygdøy.

Publisert 4. feb. 2014 12:37

Håkon Glørstad er tilsatt som ny direktør ved Kulturhistorisk Museum (KHM), Universitetet i Oslo.

Publisert 4. feb. 2014 11:09

Runolog K. Jonas Nordby har kommet nærmere løsningen på runekoden jötunvillur. Det kan bidra til å løse mysteriet om vikingenes hemmelige koder. Les mer om saken på nrk.no