Arrangementer

Kommende

Tid og sted: , ZOOM

Collegium Medievale ønsker velkommen til foreningens årsmøte etterfulgt av faglig påfyll!

Tidligere

Tid og sted: , ZOOM

Lunsjforedrag med førsteamanuensis Stefka G. Eriksen

Tid og sted: , ZOOM

Lunsjforedrag med Kjetil Loftsgarden

Tid og sted: , ZOOM

Velkommen til Collegium Medievales årskavalkade!

Tid og sted: , ZOOM

Lunsjforedrag med professor Axel Christophersen

Tid og sted: , ZOOM

Lunsjforedrag ved professor Erik Opsahl

Tid og sted: , Hamar

Collegium medievale inviterer til Domkirkeodden på Hamar!

Tid og sted: , ZOOM

Lunsjforedrag med kulturminneforsker Dr Bettina Ebert, Arkeologisk Museum, Universitetet i Stavanger på ZOOM

Tid og sted: , Oslo Katedralskole

Bibliotekar Ernst Bjerke inviterer til Oslo Katedralskoles bibliotek og fremvisning av et unikt eksemplar av Nürnbergkrøniken fra 1493.

Tid og sted: , ZOOM

Lunsjforedrag med førsteamanuensis Miriam Tveit, Nord Universitet på ZOOM den 26. mai kl. 12

Tid og sted: , Zoom

Førsteamanuensis Peter Sigurdson Lunga ved Norges Tekniske og Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) foreleser om Gudinner og hedenske «nymyter» i engelsk historieskrivning ca. 11001300. 

Tid og sted: , Nasjonalmuseet

Det nye Nasjonalmuseet åpnet dørene for utstillingen Samling i juni 2022. Bli kjent med ideene og prosessene bak avdelingen for Middelalder i følge med seniorkurator Knut Astrup Bull.  

Tid og sted: , ZOOM

Collegium Medievale inviterer til et digitalt lunsjforedrag med Pål Berg Svenungsen, førsteamanuensis i eldre historie ved Høgskulen på Vestlandet. Bjørn Bandlien, professor i historie ved Universitetet i Sørøst Norge, organiserer og styrer ordet. 

Tid og sted: , Nasjonalbiblioteket

Hva er den lille istiden? Ble samfunn og litteratur i Norden påvirket av et vulkanutbrudd i Mellom-Amerika i tidlig middelalder? Var det varmere i Europa for tusen år siden? Spiller det noen rolle? Hva kan middelalderens klima lære oss om samtidens klimaforandringer? Hvordan skal vi som ikke direkte arbeider med klima forholde oss til alle nye spørsmål og funn?

Tid og sted: , Tønsberg

Collegium medievale inviterer til tur til Tønsberg fylt med prinsessepsalter, ruiner, rekonstruksjoner og kirker

Tid og sted: , Nasjonalbiblioteket - DIREKTE STRØMMING

Vikingtiden er en av de mest populære tidsepokene i moderne historiefremstillinger. Forestillinger om vikinger og vikingtiden er ofte preget av stereotypier, en av dem er den kvinnelige krigeren. Men fantes det egentlig kvinnelige krigere?

Tid og sted: , Norsk Folkemuseum

Collegium Medievale og Norsk Folkemuseum inviterer til besøk i tre av museets store attraksjoner og med innlegg fra fageksperter. Vi dypdykker inn i stavkirkens hemmeligheter, katolsk og protestantisk kirkeliv, samt medisinplanter fra middelalderen. Besøket vil bli tilpasset retningslinjer for smittevern. Lunsj på Café Arkadia kl.13 for dem som ønsker.

Tid og sted: , 12. etasje, Niels Treschows hus, Blindern

Torsdag den 26. september kl. 17:00 i 12. etasje, Niels Treschows hus på Blindern, vil Professor em. Shirley Ann Brown fra York university, Toronto, komme til Collegium Medievale for å gi en inspirasjonsforelesning om dette storslagne verket. Hun har Bayeux-teppet som sitt spesialområde, og er for tiden engasjert i en gruppe som planlegger et nytt Bayeux-museum.

Tid og sted: , Oslo Ladegård

Mange norske kulturminner fra middelalderen er relatert til kirker på en eller annen måte. Det kan dreie seg om kirkebygg, ruiner, gravsteiner, liturgiske gjenstander, tekster og runeinnskrifter, og dessuten interiør av ulikt materiale. Tirsdag den 10. september kl. 17:00 ved Oslo Ladegård og Hallvardskirken i Gamlebyen i Oslo setter fire forskere oss inn i ulike aspekter ved middelalderens kirker. 

Tid og sted: , Oppmøte utenfor Oslo Ladegård

Hvordan var det å bo i middelalderbyen Oslo?

Tid og sted: , Najonalbiblioteket, Henrik Ibsens gate 110, Oslo

Game of Thrones er fantasy. Men serien forteller også mye om middelalderen - faktisk langt mer enn det mange såkalt «historiske» serier gjør! I dette seminaret vil tre middelalderforskere utforske og diskutere forholdet mellom GoT og middelalderen: arkeolog Marianne Moen fokuserer på moderlige mødre og hardføre fedre, kunsthistoriker Linn Borgen ser på arkitekturen som moralsk kompass, mens historiker Hans Jacob Orning undersøker politiske dilemmaer. Møtet ledes av filolog og journalist i Klassekampen Carline Tromp.

Tid og sted: , P.A.Munchs hus, seminarrom 360

Hvordan var Viken organisert politisk og rettslig fra romertid til høymiddelalder? Eldre runeinnskrifter vitner om jarler i dette området og arkeologiske utgravninger har avdekket rettslige og militære samlingsplasser. Fra 600-tallet vokser Borre frem som maktsenter for regionen Vingulmark og Vestfold. Hvilken påvirkning hadde dette på den rettslige organiseringen av området? Og hvordan endret organiseringen seg i rikssamlingsprosessen fra 900-tallet og med integrasjonen av Ranrike fra 1000-tallet og fremveksten av et samlet rettsområde - Borgartingslagen.

Tid og sted: , 12. etasje, Niels Treschows hus, Blindern

Styret innkaller med dette foreningens medlemmer til årsmøte.