Odin, Tor og Frøya

Vikingene trodde på veldig mange guder, men dette er de som var aller mest populære:

Enøyd trefigur, torshammer og katt fra Osebergvognen
Odinfigur ogTorshammer © KHM,UiO/ O. Holst og E.I. Johnsen.
Frøyafigur © Nationalmuseet, København.

Odin

Odin er æsenes konge og han har flere dyrehjelpere. Ravnene Hugin (tanke) og Munin (minne), ulvene Gere og Freke, og den mytiske hingsten Sleipnir med åtte bein.  Odin kan trolldomskunster, han kan forandre seg til et annet menneske eller hvilket som helst dyr. Odin har bare ett øye fordi han måtte ofre det andre for å kunne drikke av kunnskapens brønn.

Tor

Tor er den sinteste og sterkeste av alle gudene. Han har en hammer med magisk kraft og med den er han uslåelig. Tor har en vogn trukket av to geitebukker. Når han kjører over himmelen med den blir det torden og lyn. Mange vikinger syntes at Tor var den beste guden, og hadde små hammere som halssmykke for å vise hvilken gud de likte best og for å få beskyttelse av Tor. 

Frøya

Frøya er gudinnen som tar seg av kjærligheten, at dyr og mennesker skulle få barn og at plantene skulle vokse. Frøya er glad i katter og vognene hennes er trukket av mange katter. Når tapre krigere dør på slagmarken velger Odin halvparten av dem for å bli med han til Valhall, og Frøya velger ut den andre halvparten som blir med henne til Folkvang.

Publisert 4. feb. 2016 13:18 - Sist endret 8. juni 2017 14:07