Tor hos Utgårds-Loke

En gang kommer Tor til Utgårds-Loke sin borg. Utgårds-Loke har en regel om at bare de som kan noe bedre enn andre får lov å være hos han. Kan Tor vinne i en konkurranse mot hans folk?

Kanskje drakk Tor av et slikt fint drikkehorn som ble funnet ved Veien i Ringerike. Det er fra eldre jernalder, altså før vikingtiden. © Kulturhistorisk museum, UiO.

Kappdrikking

Tor mener at det han er aller best i er å drikke om kapp. Ja det kan vi nok få til sier Utgårds-Loke og ber en tjener komme med drikkehornet som soldatene hans pleier å drikke av. Tor setter i gang, men da han tar hornet fra munnen har det nesten ikke minket. Tor drikker en gang til uten at hornet blir tomt. Tor prøver for tredje gang, det minker i hornet men tomt blir det ikke.

Katteløft

Utgards-Loke sier at ungene i borgen pleier å leke med å løfte katten høyt i været. Tor gikk straks bort til katten og prøver å løfte den men uansett hvor mye Tor løftet hadde katten labbene på gulvet. Til sist tok Tor i alt han kunne og da måtte katten løfte på den ene labben. Utgårds-Loke sa at katten jo var nokså stor og Tor nokså liten og svak i forhold til barna i borgen. Det gjorde Tor sint og nå ville han bryte med noen.

Brytekamp

Utgårds-Loke roper inn en gammel krokete dame. Tor begynner å bryte med henne men jo hardere han tar i jo fastere står gamla. Til slutt får kjerringa overtak og Tor må sette det ene kneet i gulvet.

Tor og vennene hans fikk overnatte og Utgards -Loke tok seg godt av dem.

Løsningen

Neste morgen var Tor flau for at han hadde virket så svak og pinglete, men da forklarte Utgårds-Loke hvordan alt hang sammen:

Først drakk du av hornet og det minket noe særlig. Men i enden av hornet lå havet. Når du kommer til stranden kan du se hvor mye du har drukket. Det skal vi heretter kalle fjære.

Det var ikke dårligere at du klarte å løfte katten så den måtte løfte på en pote. For det var egentlig Midgardsormen som ligger rundt verden, og du løftet den like til himmelen og det bare var så vidt hale og hode nådde bakken.

Brytekampen med den gamle kjerringen, var likevel det største for du kjempet med alderdommen og falt ikke lenger ned en på det ene kneet. Det finnes ingen som ikke må gi tapt for alderdommen.

Da Tor hørte det følte han seg snytt og løftet hammeren, men da han ville slå til var Utgård-Loke borte og der borgen hadde ligget var det en vakker slette.

Publisert 3. jan. 2016 17:46 - Sist endret 11. feb. 2016 17:05