Harald Hårfagre

Det er mye vi ikke vet om Harald Hårfagre. Harald skal ha blitt konge allerede da han var 10 år gammel og fortellingene sier at han til slutt ble konge i hele Norge.

Harald Hårfagre mottar kongeriket fra sin far Halvdan Svarte. Tegningen er fra det Islandske manuskriptet Flateyjarbok som ble skrevet på Island engang på 1300-tallet (Wikimedia Commons).

En forelsket tenåringsgutt

Gyda sender bud til kong Harald. Tegning ved Christian Krogh (Wikimedia Commons).

Da Harald var tenåring forelsket han seg i en jente som het Gyda. Han sendte mennene sine til henne for å spørre henne om hun ville gifte seg med ham.

Gyda var nok litt snobbete for hun sa at hun faktisk ikke gadd å gifte seg med en som bare var konge over et lite område. Men om Harald ble konge over hele Norge så ville hun gjøre det.

Alt for Gyda!

Harald lovet at han verken skulle gre eller klippe håret før han hadde samlet Norge til ett rike. Den ustelte sveisen gjorde at han etter hvert fikk navnet Luva som betyr flokete, og det passet sikkert bra.

Slaget ved Hafrsfjord

Dermed rustet Harald til krig og satte i gang. Hver gang han vant over en annen høvding satt han en jarl til å styre på det stedet, og bøndene som bodde der måtte betale skatter til Harald. Til slutt samlet Harald en flåte av skip og var klar til å møte resten av fiendene sine i Hafrsfjord.

Det var to kjempehærer som brakte sammen og slaget ble langt og hardt. Til slutt vant Harald og da var det ikke så mange fiender igjen som turte å yppe seg. Dermed var han blitt konge i hele landet.

Nå kunne Harald også klippe av seg håret som ikke hadde vært stelt på over 10 år. Da fikk han navnet Hårfagre, fordi håret hans var blitt så vakkert.

Det står det i hvert fall i Snorre, det er nok ikke helt sant, men Harald var uansett blitt en mektig konge.

Hvordan gikk det med kjærligheten?

Harald Hårfagre husket hva Gyda hadde sagt og nå ville hun ha ham. De giftet seg og fikk mange barn. Men Gyda var ikke den eneste kvinnen i Harald sitt liv. Han giftet seg med mange andre damer også og fikk mange barn med dem.

Harald Hårfagre ble en veldig gammel mann og døde til slutt av alderdom.

Publisert 23. des. 2015 13:18 - Sist endret 18. apr. 2016 15:16