Olav Haraldsson

Olav Haraldsson var en kraftig ung mann som etter hvert fikk kallenavnet Olav Digre. Da Olav ble tenåring dro han på vikingferd. Han var både grusom og grisk, så han gjorde det ganske bra som viking.

Olav blir drept

Olav drømmer. Detalj fra Olavsfrontalen som står i Nidarosdomen i Trondheim.  © Kulturhistorisk museum, UiO/Eirik Irgens Johnsen.

Olav drømmer

En natt hadde han en drøm om en mann som sa at han skulle holde opp med å herje som viking og dra hjem igjen for å bli konge i Norge. Dermed satte Olav nesen hjemover, men han brukte lang tid på veien og han stanset blant annet i Frankrike. Mens han var der ble han kristen og lot seg døpe.

En urolig tid

På den tiden var landet delt mellom flere kranglete høvdinger. Noen holdt seg til den norrøne religionen og noen var kristne. All kranglingen var perfekt for en viking som hadde lyst å bli konge, nemlig Olav.

Olav hadde bare en ganske liten hær og det er jo litt dumt når man har planer om å erobre et helt land, men Olav hadde også med seg masser av gull og sølv.

Til å begynne med gikk alt etter planen. Mange høvdinger og viktige folk sluttet seg til Olav som satte i gang med å kristne Norge. Han fikk folk til å bytte til den nye religionene ved å si at de som ikke gjorde det frivillig ville bli drept eller tvunget til å flykte.

Slaget på Stiklestad

Ikke alle vikinghøvdinger og konger var like begeistret for Olav. Han fikk etter hvert store vanskeligheter med å finne folk som ville støtte ham.
 

Olav blir drept på Stiklestad.  © Kulturhistorisk museum, UiO/ Johnny Kreutz

I 1030 greide Olavs fiender å samle en kjempehær. Det siste store slaget stod på Stiklestad i Trøndelag 29. juli 1030. Olavs hær ble knust og han selv ble drept.

 

 

Publisert 23. des. 2015 13:18 - Sist endret 18. apr. 2016 15:28