Sigurd dragedreper

Historien om Sigurd og dragen er egentlig ganske grusom, men det var kanskje derfor folk var så opptatt av den. Til Hylestad stavkirke laget de på 1100-tallet en fin dørportal der hele historien ble skåret ut i tre.

Regin smir sverdet til Sigurd, og Sigurd dreper dragen Favne.
Stavkirkeportal fra Hylestad.  © KHM,UiO/ Ove Holst

Sigurd Favnesbane het han, og var en kjekk gutt som vokste opp hos kong Hjalpreki. Sigurd ble sendt i fosterhjem når han ble stor. Ikke fordi han nødvendigvis var uten et hjem, men fordi det var vanlig i vikingtiden å sende bort sine sønner, så de kunne lære noe nytt.

I lære hos Regin smed

Sigurds fosterfar het Regin og han var smed, men han kunne også mye annet. Sigurd skulle også lære om idrett, runer og forskjellige språk. Regin hadde to brødre Oter og Favne, faren deres var kong Reidmar. Ved en misforståelse kom gudene til å drepe Oter, fordi han var så dum og skapte seg om til en oter og svømte rundt i elven.  Kong Reidmar krevet en bot fra gudene for drapet på sønnen, og fikk en stor gullskatt.

Favne er slu

Favne var en grisk og grådig type og ville ha tak i gullet selv, så han drepte faren sin. Han tok med gullskatten til en hule, skapte seg om til en drage og la seg til å vokte over gullet. Favne var egentlig ingen ordentlig drage, men det man kaller en lindorm, altså en stor dragelignende orm.

Sigurd dreper Favne

Sigurd hadde et fint sverd han hadde fått av faren sin, Gram het det. Sverdet var brukket i to, men Regin smidde det sammen igjen og overtalte Sigurd til å drepe Favne og ta skatten.  Sigurd tok sverdet og gikk opp i hulen der Favne lå, og stakk sverdet opp i hjertet hans så han døde.

Sigurd steker hjertet til Favne, og hører fuglene snakke. Sigurd dreper Regin. Øverst ligger Gunnar i ormegården.  © KHM,UiO/ Ove Holst

 

 

 

 

 

 

 

 

Sigurd hører fuglene snakke

Når Sigurd kommer tilbake steker han hjertet til Favne, men Regin ligger og sover. Når Sigurd får litt av blodet til Favne i munnen hører han at fuglene snakker. De forteller at Regin har planer om å drepe Sigurd for å få tak i skatten selv. Sigurd dreper derfor Regin og beholder skatten selv, så gifter han seg med Gudrun. 

Gudrun og Gunnar

Gudrun og broren hennes Gunnar vil også ha skatten, så de dreper Sigurd og tar skatten. De er ikke de eneste som vil ha tak i den skatten, det vil også kong Atle.  Gunnar vil ikke fortelle kongen hvor skatten er, derfor blir han kastet i ormegården. Der spilte han harpe med tærne så ormene sovnet, med unntak av en som bet Gunnar så han døde.

Sånn endte den historien og ingen fikk vite hvor skatten ble av. Kanskje var det en av de skattene som har blitt funnet senere, kanskje Hoenskatten eller Slemmedalskatten?

Les mer om skatter

Publisert 22. feb. 2016 11:30 - Sist endret 11. mai 2016 10:34