Vikingmat

Alle mennesker setter pris på et godt måltid og vikingene var ikke noe unntak. De var glade i å spise sammen med andre og tok seg gjerne en fest.

Vikingene spiste nok mest det de kunne produsere og sanke selv, men de reiste mye. Arkeologene tenker derfor at de kan ha hatt med seg mye rart hjem som for eksempel fiken, dadler og krydder. © Kulturhistorisk museum,UiO/ Elisabeth J. Vogt

Det var et hardt liv

Folk arbeidet hard, til og med de rike. Det var kaldt om vintrene og noen ganger var det lite mat. Derfor satt de kanskje ekstra stor pris på deilig varm mat, og særlig om maten var fet og kraftig.

Hva hadde vikingene å lage mat av?

Vikingene må ha vært flinke til å utnytte alle de spiselige tingene de kunne få tak i og tilberede maten på forskjellige måter. På gårdene hadde de kornåkrer, kjøkkenhager, urtehager og mange forskjellige husdyr som gav dem matvarer som for eksempel:

  • Kjøtt
  • Egg
  • Melk; ost, smør
  • Korn
  • Urter; karse, bladpersille,  oregano,  kjørvel, karve,  hvitløk, ryllikk, humle.
  • Grønnsaker: kål, løk, bønner, neper, erter, pastinakk, kvann
  • Frukt og bær; epler, plommer, kirsebær, rips, bringebær

Ville dyr og planter på menyen        

Vikingene fanget ville dyr i feller og fangstgroper og de jaktet med spyd og pil og bue. De var og flinke til å fiske og de kunne jage småhval inn i fjorder og fange dem der. I naturen fantes det mange gode planter, noen kjenner du selv, som for eksempel hasselnøtter, ville bær. Andre tenker du kanskje ikke på som særlig gode som skvallerkål og brennesle.

Vikingene var alltid klare for å prøve nye ting

Noen ting byttet de til seg på reisene sine, Det kunne være krydder, valnøtter, sennep, honning  eller tørket frukt.

Se mer om vikingmat

Lag din egen vikingmat

Ting å lage mat av


Villepler. © Per Arvid Åsen CC BY-SA 3.0


Brennesle. © Øyvind Holmstad CC BY-SA 4.0


Bondebønner. © Elisabeth J. Vogt CC BY-SA 4.

Publisert 23. des. 2015 10:25 - Sist endret 26. okt. 2018 10:45