Teltet

Vikingene reiste mye, og da var det praktisk å ha med seg telt. I Gokstadgraven ble det funnet rester etter et telt der teltstengene var pyntet med dyrehoder.

Kopi av telt som ble funnet i Gokstadgraven. © Kulturhistorisk museum, UiO/ Ann Christine Eek.

Lite telt til stor mann

Teltet var 1,65 meter høyt på det høyeste, og det var 1,90 meter bredt. Vi veit ikke hvor langt det var fordi de langsgående stokkene var blitt ødelagt. Høvdingen som lå i graven var ca. 1,80 meter høy så han kunne ikke stå oppreist i teltet sitt.

Utskjæringer og spreke farger

Gokstadteltet har flotte utskjæringer øverst på vindskiene. Utskjæringene forestiller dyrehoder. Hodene var malt i gult og sort, akkurat som skjoldene som hang langs skipssiden. Under utgravingen ble det funnet en klump ulltøy med påsydde hampetau. Dette var nok teltduken. Stoffet var hvitt med striper av rødt tøy som var sydd på.

Senger må storfolk ha

I Gokstadskipet ble det funnet seks enkle feltsenger og deler av to store senger. På hver side av hodegjerdet til de store sengene er det dyrehoder som minner om dyrehodene på teltet. Det ser altså ut som om sengene og teltet hører sammen. Kanskje var det vanlig at fine folk eide slike sett som de brukte når de var ute og reiste.

 

Kopi av teltstengene som ble funnet i Gokstadgraven. © Kulturhistorisk museum, UiO/Ann Christine Eek

Publisert 18. juni 2014 09:06 - Sist endret 17. mars 2016 10:29