Dia de los Muertos - De dødes dag i Mexico

Tilbudet gjelder fra 6. november til 30. november 2018.

Historisk museum inviterer til en museumsopplevelse på spansk om den mexicanske feiringen av Dia de los Muertos. Omviser er Telma Murillo, mexicansk kunstner og dramapedagog bosatt i Oslo. Gjennom mer enn ti år har hun samarbeidet med museet om å lage et alter for å feire De dødes dag i mexicansk tradisjon.

De dødes dag på Historisk museum.

 

I Mexico feires De dødes dag 1. og 2. november. Den fargerike festen er en blanding av gamle indianske tradisjoner fra førcolumbiansk tid og skikkene for den kristne Allehelgensdagen. På museet foregår feiringen søndag 5. november, og alteret blir stående i museet i tre uker. I denne perioden vil Telma Murillo møte elevene i La Catrina-kostyme, et ikon som symboliserer aristokratiets død. Hun gir en innføring i mexicanske tradisjoner, med spesiell vekt på Dia de los Muertos. Hun snakker også norsk hvis det blir behov for det, men besøket vil primært foregå på spansk. Telma legger vekt på å aktiviserer elevene slik at de kan praktisere sine spanskkunnskaper i en humoristisk, mexikansk stil.

Undervisningsforløp

  • Velkomst og presentasjon – i La Catrina-kostyme.
  • Vi studerer årets alter. Hva er det viktigste elementet i alteret (kors, vann, salt, sukker, røkelse, lys, religiøse bilder)?
  • Elevene stiller spørsmål, gjerne forberedt på forhånd slik at alle kan delta.
  • Elevene får en oppgave: Hvis du skulle lage et alter, hva ville du sette på alteret? Hva slags musikk ville du spille? Hvilke blomster?
  • Vi besøker den faste Amerika-utstillingen og leter etter hvilke elementer vi gjenkjenner på De dødes dag-alteret her.

Tips til forberedelse og etterarbeid

For mer informasjon, kontakt: Tone C. Simensen Karlgård

Emneord: Verdens kulturelle mangfold
Publisert 13. okt. 2014 12:54 - Sist endret 23. aug. 2018 16:33