Kongos nasjonaldag markeres lørdag 25. juni

Familiearrangement i anledning Kongos nasjonaldag, som egentlig er 30. juni. Dagen markeres også i år på tross av at folk i Kongo for tiden opplever særdeles vanskelige politiske forhold.

Alle er velkommen til en dag med foredrag, samtaler, mat og musikk. Arrangementet er i samarbeid med kongolesere i Norge.

Fra feiringen i 2014. Fra venstre Senator Bertine Mamapaka, deretter en deltaker, Isabelle Riziki Maroy, deretter en deltaker i arrangementet. Foto: Maurice Mokulu

Program for markering av Kongos nasjonaldag 25. juli

Fra kl. 13 – 17 med forbehold om endringer

Barneaktiviteter foregår parallelt: forming i leire, tegning etc.

13:00 Velkommen på vegne av KHM og orientering om dagens program – ved Tone Cecilie Karlgård

13:15 Orientering om Kongoblikk – Opplevelser og erfaringer fra prosjektet ved Isabelle Riziki Maroy. Status og planer for samarbeidsprosjektet mellom museet og kongolesere i Norge

14:00 Musikalsk innslag ved Buchengende Erasto Lola

14:30 The Sacred Drums of Burundi – film og foredrag ved Barth Niava grunnlegger og leder for CAK Afrikansk kulturinstitutt i Oslo CAK, er et lite Afrika i Oslo, som i 40 år har vært et innslag  i det norske kulturelle landskap. http://www.cak.no/

Muligheter for spørsmål og diskusjon

15:30 Enkel servering av kongolesiske småretter levert av Chef Nicole Banday Bozeri

 

Den 30. juni 1960 ble Den demokratiske rebublikken Kongo fritt fra det belgiske kolonistyret og 30. juni er derfor Kongos nasjonaldag. Helt siden 2007 og utstillingen Kongospor har museet i samarbeid med kongolesere i Norge bl.a. Action Paix et Pain, markert denne dagen med et familiearrangement på den nærmeste helgen. I år er det lørdag 25. juni.

KHMs etnografiske samling fra Kongo er den største samlingen fra et enkelt land, med mer enn 3000 gjenstander. Disse er samlet inn både av folk som arbeidet for kong Leopolds brutale regime i Fristaten Kongo (1885-1908) og senere av etnografer og andre forskere.

Det foregår nå et samarbeidsprosjekt mellom kongolesere i Norge og museet for å etablere en midlertidig utstilling i museets røde sone fra 23. september 2016: Kongoblikk - blikk på Kongo.

Isabelle Riziki Maroy er engasjert som konsulent, hun jobber med samlingen og er koordinator for kommunikasjon  mellom museet og det kongolesiske miljøet i Norge.

Publisert 10. juni 2016 13:53 - Sist endret 13. feb. 2019 12:18