Film på søndag. NyArktis i dokumentarform.

Utstillingen NyArktis demonteres mandag, 13.6. Vi feirer en vellykket utstilling med fremvisning av to nye og viktige dokumentarer: "Aatsinki. The Story of Arctic Cowboys" (Jessica Oreck) og "Dreamland" (Britt Kramvig og Rachel Andersen Gomez). Utdrag av filmene har blitt vist i ustillingen. Nå får publikum mulighet til å se filmene i sin helhet med Marianne Lien og Gro Ween.

Aatsinki. The Story of Arctic Cowboys.

Ett år i livet til en familie reinsdyrgjetere i finsk Lapland. Et studie av hard arbeid, nære relasjoner, intrikate bånd mellom mennesker og natur. Filmen er en meditativt studie av livene og ritualene til reinsdyrgjetere i Lapland. Delikate, sublime bilder av den arktiske nature, årstidene, forholdet mellom dyr og mennesker er fulgt av nære betraktninger over arktiske folks forhold til natur.

Regisør og skribent: Jessica Oreck og Myriapod Productions, i samarbeid med Aarne Aatsinki, Lasse Aatsinki, Lauri Aatsinki.

Nominert til London Film Festival, Hot Docs Canadian International Film festival, and Tribeca Film Festival.

Dreamland

Gjennom kameralinsen til en filosof, inspirert av en linje i teksten 'Dreamland' av poeten Edgar Allan Poe  '...by a route obscure and lonely, haunted by ill angels only…' En reise gjennom steder i et arktisk landskap fra perspektivet til en antropolog fra Finnmark. Hun følger i manges fotefar og gjenforteller erfaringer fra et mangfoldig Finnmark. Publikum møter glimtvis det sublime, som er temaet for Poes dikt. Filmen gir form til håp om nye fremtider som er annerledes enn hva fortidene foreskriver. En essayistisk dokumentar i form av en road movie fra det 21ste århundre.

Laget av professor Britt Kramvig (UiT) og filmmaker Rachel Gomez (Tromsø) i Sonar Film.

Se filmtrailer (vimeo.com)

 

Arrangør

NyArktis
Emneord: Arktis, Sapmi, sublim, landskap
Publisert 8. juni 2016 17:46 - Sist endret 13. feb. 2019 12:16