Orhan Pamuk: The Art of Fiction

Ny utstilling i Historisk museum.

Nobelprisvinner Orhan Pamuks roman Uskyldighetens museum fra 2009 er en klassisk kjærlighetshistorie og en hyllest til Istanbul. I 2012 åpnet et museum med samme navn i Istanbul og i 2017 besøker forfatteren Kulturhistorisk museum. Utstillingen i Historisk museum er åpen fra og med 23. mai kl 10:00.

Hvert vitrine i utstillingen korresponderer med et kapittel i romanen. Her kapittel 2, Boutique Champs-Élysées. Foto: Uskyldighetens museum, Istanbul

Uskyldighetens museum er både en roman og et museum, skapt i gjensidighet med hverandre. Romanens hovedperson Kemal samler ting til minne om en umulig kjærlighet. Han planlegger å åpne et museum i leiligheten hvor kjæresten og hennes familie bodde, og kontakter Orhan Pamuk for å fullføre prosjektet og skrive hans historie. I roman og museum veves fiksjon og virkelighet sammen i et prosjekt som trosser alle kategorier og spør: Hva er ekte og hva er kopier? Hva bør et museum være? Hva er forholdet mellom romankunsten og virkeligheten?

Kurator for utstillingen er Selene Wendt, The Global Art Project, og produseres i samarbeid med Pamuk og Uskyldighetens museum og Kulturhistorisk museum. 23. mai har Film fra Sør norsk premiere på filmen Innocence of Memories av den engelske filmskaperen Grant Gee. Gyldendal lanserer samtidig Pamuks tiende roman, Kvinnen med rødt hår. Hele prosjektet og forfatterens besøk vil åpne opp for relevante og dyptgående diskusjoner på det kunstneriske og litterære plan.

For ti år siden kjøpte jeg en forfallen bygning i Çukurcuma, et nabolag i nærheten av leiligheten hvor jeg sitter og skriver, og med hjelp fra mine arkitektvenner forvandlet jeg langsomt bygningen, som ble oppført i 1897, til et museumsrom som så moderne ut og som gjenspeilte min smak. Samtidig holdt jeg også på med å skrive en roman og var dessuten på utkikk etter ting og tank i bruktbutikker, på loppemarked og i hjemmene til bekjente som liker å hamstre. Jeg lette etter gjenstander som kunne ha blitt brukt av den fiktive familien som jeg ofrestilte meg bodde i dette gamle huset fra 1975 til 1984, og som stod i fokus i romanen min. Arbeidsstedet mitt ble gradvis fylt opp av gamle medisinflasker, poser med knapper, lottokuponger fra Nasjonallotteriet, kortstokker, klær og kjøkkenredskaper. Ettersom jeg planla å bruke dem i romanen min, forestilte jeg meg situasjoner, øyeblikk og scener som passet til disse gjenstandene, som jeg ofte hadde kjøpt på impuls...

                   Fra Orhan Pamuk, Den naive og sentimentale romanforfatteren, Gyldendal 2010.
                  Oversatt av Cora Skylstad.

Museumsseminar: Mandag 11. september arrangerer museet et seminar om Pamuks museum og visjon for museer. Fri adgang. Program og påmeldingsinformasjon kommer på museets nettsider.

Utstillingen vises fra 23. mai til 15. oktober 2017.

Arrangementsansvarlig: Martin Hager-Saltnes

Publisert 14. feb. 2017 12:45 - Sist endret 13. feb. 2019 12:18