Henrik Bull inviterer: Prestinnens eliksir

Kvinner, mat og magi i antikken
Foredrag ved Marina Prusac Lindhagen

Hvordan inntok romerne urter som ble ansett som helbredende? Hvordan ble mat brukt for å distribuere gift i forbindelse med drap? Hva var forskjellen på å spise deler av dyr som ble ofret til gudene og inntak av magiske retter?

Det er ofte vanskelig å skille mellom institusjonaliserte religioner og lokale kulter, siden det var stor variasjon mellom de forskjellige ritualene, og grensene var flytende. Antikke tekster er informative, og bevarte begre og instrumenter som ble brukt i ritualene kan fortelle om magiske ritualer som fremdeles fremstår som uløste mysterier. Noen av kultene, som allerede var gamle i romersk tid, forandret seg til å bli stuerene og assimilerte med den romerske kulturen, men ikke alle.

Mysterievillaen i Pompeii har en freske som viser et rituelt motiv, som de lærde strides om, og som sannsynligvis gikk langt tilbake i tid. Hva foregikk egentlig der? Hvilken rolle spilte kakene, vinen og melken som inngikk i ritualene? Kvinnen i denne fresken er unektelig av stor betydning for scenen som utspiller seg, og ofte er det nettopp kvinner, som prestinner eller en slags trollkvinner, som forbindes med mystiske ritualer og eliksirer. Et kroneksempel på en trollkvinne fra den antikke fortellertradisjonen er Kirke, som droget Odysseus med en eliksir som fikk ham til å glemme sin familie, og bli hos henne.

Fra Kirke til Mysterievillaen – dette foredraget presenterer et utvalg intrigerende kvinneskikkelser fra antikken, og maten og magien som inngikk i ritualene de utførte. Et rikt utvalg illustrasjoner bidrar til å tegne et bilde av kvinnen som prestinne og trollkvinne.

Priser for Henrik Bull: 100 kroner for adgang, mat, mineralvann, foredrag og diskusjoner. 200 kroner med to glass vin, 250 med tre glass.

Kjøp billetter på Ticketmaster her!

Emneord: Henrik Bull inviterer
Publisert 10. jan. 2017 12:46 - Sist endret 25. feb. 2019 09:03