Åpen tilgang og karismatiske objekter

Fri tilgang! Det klinger nesten for godt til å være sant. Men det er sant – og det er europeisk forskningspolitikk. Forskningsresultater finansiert av det offentlige skal være tilgjengelig for alle.

Fersk kunnskap til folket. Sammen med Cappelen Damm går Kulturhistorisk museum foran i Plan S og tilgjengeliggjør store deler av sin forskning siden 2012 på NOASP ordic Open Access Scholarly Publishing, i alt 14 bøker.

Vi vil feire dette med to åpne foredrag og presentasjon av den aller ferskeste boka: Charismatic Objects: From Roman Times to the Middle Ages (redigert av Marianne Vedeler, Ingunn M. Røstad, Elna Siv Kristoffersen og Zanette T. Glørstad).

Velkommen og presentasjon av ny avtale om fri tilgang (Open Access) mellom Kulturhistorisk museum og Cappelen Damm ved professor Frode Iversen ved Kulturhistorisk museum og redaktør Lars Aase i Cappelen Damm.

Presentasjon av vår nyeste utgivelse

Charismatic Objects: From Roman Times to the Middle Ages:

Ideen om den karismatiske gjenstanden

ved professor Marianne Vedeler, Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo. I denne boka utforsker vi hvordan noen gjenstander blir opphøyet og ekstraordinære i samspillet mellom materialitet, sanselighet, kosmologi og makt. Hva er det som gjør noen gjenstander helt spesielle?

Den udødelige spennen

ved førsteamanuensis Ingunn Marit Røstad, Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo. Store praktspenner representerer kontinuitet i endringens tid. Både reliefspenner og ryggknappspenner ble behandlet som karismatiske gjenstander og fungerte som bærere av familiehistorie og opphavsmyter i perioden 400-800 e. Kr.

En karismatisk bispelue fra middelalderen

ved stipendiat Ingrid Lunnan Nødseth, Institutt for kunst- og medievitenskap, NTNU.
Kirkelige tekstiler er et godt utgangspunkt for å utforske sammenhengen mellom klær, makt og karisma. Hvordan kan ubevisste sanselige aspekter ved klær fungere som en «sosial hud»?

Det blir lett servering og fri tilgang til karismatiske kaker og kaffe!

Last ned boka som PDF

Last ned Charismatic Objects: From Roman Times to the Middle Ages (press.nordicopenaccess.no)

Kjenner du noen som skal?

Finn ut på arrangementets Facebook-side

Publisert 15. jan. 2019 08:41 - Sist endret 15. feb. 2019 11:09