Fullbooket! Årets arkeologiske funn

Dette arrangementet er nå fullbooket. Det er kun de som har meld seg på via vår nettside som har sikret seg plass (klikke interessert på Facebook arrangementet teller ikke som påmelding). 

Bildet kan inneholde: blå, lighting, tak, himmel, nattlys.

Bli kjent med de nyeste funnene fra årets arkeologiske utgravinger.

Det er gjort mange spennende oppdagelser fra både steinalder og jernalder under årets utgravningssesong. For første gang viser vi de frem til publikum. Bli med når arkeologene presenterer sine funn og forteller om undersøkelsene de har gjort i sommer.

Fire arkeologer viser frem gjenstander fra fire forskjellige utgravinger i Norge:

Skrinet med det rare i; piler og en hund.

Arkeolog Julian Post-Melbye forteller.

Hvert år gjøres det nye arkeologiske funn i tilknytning til snøfonner som smelter i høgfjellet. Omlag 600 arkeologiske gjenstander er samla inn fra fjellområda i sommer. Hva skjuler seg i skrinet? Hva gjorde en hund i band på ei snøfonn? Og hva er spesielt med pilene funnet i år?

Ei smedgrav på Sørlandet?

Ved arkeolog Anette Sand-Eriksen.

Tidligere i år skulle en familie på Harkmark i Vest-Agder sette i gang dreneringsarbeid rundt huset sitt, men ikke ante de hva som befant seg kun noen meter fra husveggen! Det viste seg å være en gravhaug fra vikingtid, og det kom raskt frem flere godt bevarte våpen og redskaper.

Løland, en jernaldergård i innlandet.

Arkeolog Birgitte Bjørkli forteller.

I Lindesnes i Vest-Agder ble det i sommer gravd ut tre godt bevarte langhus fra eldre jernalder. Husene kan ha vært del av en større gård. Tradisjonelt finner vi de fleste jernalderhusene ved kysten, men disse ligger i et daldrag i innlandet, på vei opp mot fjellet.

InterCity – nye innblikk i eldre steinalder i Vestfold

Ved arkeolog Tina Granados.

I samband med moderniseringa av Vestfoldbanen, skal Bane NOR bygge dobbeltspora jernbane. I 2019 undersøkte arkeologer i alt åtte små og store buplassar frå eldre steinalder påvisst i Horten og Re kommuner. Storleiken, plasseringa i landskapet og det innsamla gjenstandsmaterialet, fortel at dei har vore i bruk til ulike tider i perioden 8000-6500 før Kristus. Dette dannar moglegheit for nye innblikk i eldre steinalder langsmed Oslofjorden.

Billettinformasjon

Vanlig museumsbillett. Billetten betales i døren. På grunn av plassbegrensning er det nødvendig med påmelding.

Praktisk informasjon

Besøk oss – billettpriser, kart og åpningstider

Skal noen du kjenner dit?

Se på arrangementsiden på Facebook.

Arrangør

Katherine Elliott
Publisert 2. juli 2019 10:41 - Sist endret 4. sep. 2020 13:29