Boklansering: Nytt blikk på Det gamle Egypt

For første gang på over 70 år kommer nå en ny norsk innføringsbok om Det gamle Egypt. Hør myntekspert Svein Harald Gullbekk, professor ved museets arkeologiske seksjon, i samtale med bokens forfatter, egyptologen Anders Bettum.

Bildet kan inneholde: organisme, gjøre, plakat, tre, kunst.

Bettum har skrevet en bredt orientert bok om gammelegyptisk religion, språk, historie og kultur. Og han trekker linjer, ikke minst politiske, fremover mot vår egen tid. Men – trenger vi virkelig en ny bok om Det gamle Egypt? Hva opptar egentlig dagens egyptologer? Er det noe virkelig nytt å fortelle?

Gratis inngang!

Meld deg på her: https://nettskjema.no/a/220739

Det er førstemann til mølla, og du vil få bekreftelse på din påmelding.

Boka kan kjøpes på arrangementet. Du kan lese om boken her: https://www.pax.no/nytt-blikk-paa-det-gamle-egypt.6387247...

 

Med sine pyramider, faraoer, mumier og hieroglyfer er det få kulturer som stimulerer nysgjerrigheten og fantasien mer enn Det gamle Egypt. Men hvordan så hverdagslivet ut for oldtidens kvinner og menn langs Nilen, selve livsåren i det samfunnet vi fortsetter å la oss fascinere av? Hvordan levde de, og hva tenkte de om livet og døden? Og hvordan har det gått til at vi vet så mye om den imponerende sivilisasjonen de klarte å skape?

Mot et geografisk bakteppe trekker egyptolog Anders Bettum opp de store linjene i den gammelegyptiske historien og gir smakebiter av egyptisk språk, religion, politikk og litteratur. Et av bokens mange høydepunkter er fortellingen om dechiffreringen av hieroglyfene, andre er møtet med en familie fra arbeiderlandsbyen Deir el-Medina og funnet av Tutankhamons grav.

Det gamle Egypt har stor plass i vår moderne bevissthet og historieforståelse. Det samme gjaldt også i antikken, som i likhet med ettertiden har tillagt de gamle egypterne en særlig visdom. Egypt har utøvd en magisk tiltrekningskraft på både vitenskapsmenn, antikvitetssamlere og gravrøvere, grupper det ikke alltid har vært like lett å skille mellom. Også slikt får vi vite mer om i denne boken, der forfatteren til slutt trekker tråder frem til dagens politiske situasjon hvor den nasjonalistiske faraonismen kniver med panarabisme og islamisme om forrang i egypternes identitetsfølelse.

Anders Bettum (1974) er religionshistoriker med gammelegyptisk religion som spesialitet. Hans doktoravhandling handler om religiøs symbolikk i mumier, kister og sarkofager. Bettum er en del av det internasjonale fagmiljøet innen egyptologi og har hatt en rekke forskningsopphold ved museer og læresteder i utlandet. Han deltar også i utgravningene i Tell el-Amarna i Egypt, hvor han har ansvar for en studie av de unike mumiekistene som er funnet der. Bettum jobber til daglig som førstekonservator ved Oslo Museum.

Publisert 30. sep. 2021 13:53 - Sist endret 30. sep. 2021 13:54