English version of this page

Fullbooket! Refleks: De fabelaktige dyrene

Dette arrangementet er nå fullbooket. Det er kun de som har meld seg på via vårt påmeldingsskjema som har sikret seg plass (klikke interessert på Facebook arrangementet teller ikke som påmelding).

Bildet kan inneholde: font, kalligrafi.

Bjørnen ga styrke, og ormen bandt verden sammen. I førkristen tid ble dyrene dyrket for sine egenskaper. Hvordan ser vi på dem i dag?

Smykker og våpen med dyremotiver ble brukt for å verne seg mot farer, eller i håp om å få dyrets egenskaper. Bjørnen og ulven gav mot og kraft til krigerne gjennom religiøse ritualer, og hos ulike dyr dyrket man karaktertrekk som kløkt, styrke og vidsyn.

Velkommen til en Refleks temakveld der vi ser nærmere på hvordan forholdet mellom dyr og mennesker har endret gjennom historien. Arkeolog Hanne Aannestad er faglig ansvarlig for utstillingen Fabelaktige dyr som åpner på Historisk Museum i løpet av 2020. Hun møter forsker Kristian Ellingsen-Dalskau fra Veterinærinstituttet, som forsker på moderne dyrevelferd og husdyrhelse, og er også sekretær i Rådet for dyreetikk.

Hvilke fellestrekk og ulikheter er det mellom moderne mennesker og førkristne samfunn når det gjelder synet på dyr? Og har dyr sjel?

Samtalen ledes av NRKs programleder Halfdan Bleken, og vil i ettertid bli sendt i radioprogrammet Ekko på NRK P2.

Refleks er en temakveld-serie der samtidsaktuelle temaer settes i et historisk perspektiv. Konseptet er et samarbeid mellom Historisk museum og NRK P2. Her kan du få med deg spennende samtaler mellom museets forskere og profilerte gjester.

Arrangør

Tea Kristiansen
Emneord: Refleks
Publisert 15. jan. 2020 12:22 - Sist endret 20. jan. 2021 13:05