Refleks: Vikinger i kamp – før og nå

Vikingtidens slag ble utkjempet med skarpe våpen i grusomme nærkamper – i dag slåss norske soldater med presisjons- og masseødeleggelsesvåpen mot fienden på avstand. Hva gjør dette med krigens og krigerens psykologi?

Bildet kan inneholde: menneskelig, font.

Vikingene er beryktet for sin brutale krigføring. Hvordan skilte de seg fra dagens norske soldater? Og hvilke fellestrekk er det?  Velkommen til en temakveld på Historisk museum der vi ser nærmere på vikingenes kampteknikker og våpenutrustning.  Arkeologisk konservator Vegard Vike møter sersjantmajor Morten Fosland til samtale, ledet av programleder Halfdan Bleken fra NRK P2. 

Person med vikinghjelm
Foto: Lill-Ann Chepstow-Lusty, Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo

Morten Fosland har stridserfaring fra norske oppdrag i utlandet, og har deltatt i operasjoner i Bosnia og Afghanistan. Vegard Vike har konservert verdens eneste bevarte vikinghjelm, en rekke sverd og andre gjenstander som skal vises i den nye VÍKINGR-utstillingen som åpner på Historisk museum i vinter.  Han vil demonstrere ulike typer våpen og ut utrustning vikingenes brukte i kamp.

Deltagere

Morten Fosland

Sjefssersjanten i Brigade Nord

Sjefssersjanten er brigadesjefens øyne, ører, rådgiver og høyre hånd, og er soldatenes faglige stemme overfor sjefen i planlegging og utførelse av operasjoner. Har ansvar for å følge opp at beslutninger blir gjennomført. Fosland ansvar for at soldatenes kunnskap, ferdigheter, holdninger samt mentale og fysiske robusthet understøtter Brigadens oppdrag. 

Deltagelse i operasjoner:

  • Bosnia, SFOR, 1998-1999
  • Kosovo, KFOR, 2001-2002
  • Afghanistan, ISAF, 2005 og 2009

Vegard Vike

Konservator

Har skrevet boken Vikinger i krig, og har ansvar for konservering av arkeologiske funn. Han har nettopp konservert verdens eneste bevarte vikinghjelm, sverd og andre gjenstander som skal vises i den nye Vikingr-utstilling som åpner vinteren 2019. 
Vegard driver eksperimentell arkeologi for å finne metoder som nærmer seg historisk håndverksteknikk

Halfdan Bleken

Halfdan Bleken har jobbet med historisk stoff i NRK i 25 år. Som programleder, journalist og reporter. De siste 7 årene i samfunnsprogrammet Ekko i NRK P2.

Refleks er en temakveld-serie der samtidsaktuelle temaer settes i et historisk perspektiv. Konseptet er et samarbeid mellom Historisk museum og NRK P2. Her kan du få med deg spennende samtaler mellom museets forskere og profilerte gjester.

Samtalen vil blir tatt opp og vil i ettertid bli sendt i programmet Ekko på NRK P2.

Arrangør

Tea Kristiansen
Publisert 21. des. 2018 11:37 - Sist endret 9. feb. 2021 14:32