FULLBOOKET! Refleks: Vikingskipenes hemmeligheter

Dette arrangementet er nå fullbooket. Det er kun de som har meldt seg på som er sikret plass. (Klikke interessert på Facebook teller ikke som påmelding.)

Hvordan bygget vikingene sine skip? Hvordan oppførte fartøyene seg i sjøen? Og hva vil vi finne når det nyoppdagede Jellestadskipet graves frem?

Bildet kan inneholde: menneskelig, font.

Velkommen til en temakveld på Historisk museum der vi ser nærmere på de sagnomsuste vikingskipene. Ved hjelp av disse fartøyene kunne vikingene dra på handels- og plyndringstokt over store deler av verden.

Gokstadskipet
Gokstadskipet ble bygget av vikinger rundt år 890. Dette var et fleksibelt og raskt skip som egnet seg til seilas på åpent hav..

Hva vet vi om disse skipene i dag, og hvordan vil en utgraving av det nyoppdagede Jellestadskipet skje?

Arkeolog og utgravingsleder Christian Løchsen Rødsrud møter høvedsmann Steinar Lillås til samtale. Lillås var med på byggingen av en eksakt modell av Osebergskipet, og har i ettertid styrt skipet på en rekke seilaser. Saga Oseberg har gitt mye kunnskap om hvordan vikingskipene oppførte seg på åpent hav og i trange elver. 

I panelet sitter møter vi også arkeolog Knut Paasche, som i fjor oppdaget et hittil ukjent vikingskip under et jorde i Halden. Paasche har flere års erfaring med skipsarkeologi, og har tidligere vært samlingsansvarlig på Vikingskipshuset i Oslo.

Samtalen ledes av programleder Halfdan Bleken, og vil i ettertid bli sendt i radioprogrammet Ekko på NRK P2.

Deltagere

Christian Løchsen Rødsrud

arkeolog

Har arbeidet mye med utgravninger, og ledet blant annet feltundersøkelsen av handels- og produksjonsplassen Heimdalsjordet like sør for Gokstadhaugen. Arbeider til daglig med planlegging av utgravninger og samlingsforvaltning.

Steinar Lillås

Høvedsmann på vikingskipene Saga Oseberg og Saga Farmann i Tønsberg. Ansvar for skipet, mannskap og sikkerhet ombord under seilaser og roturer. Deltok som frivillig under byggingen av Saga Oseberg, og har deltatt i eksperimentell arkeologi for å utforske hvordan vikingskipene kan ha blitt bygget og fungerte under seilaser.

Knut Paasche

arkeolog og forsker 

Har jobbet aktivt som arkeolog i mer en 25 år. Paasche har ledet en rekke arkeologiske utgravnings- og registreringsprosjekter rundt om i landet. Han har jobbet i fire år med emnet skipsarkeologi og vikariert som samlingsansvarlig på Vikingskipshuset i Oslo.
Paasche er Magister i Nordisk arkeologi med hovedvekt på middelalder. Han har en doktorgrad på tema dokumentasjon og rekonstruksjon av arkeologiske objekter med en rekonstruksjon av Tuneskipet som eksempel.

Publisert 21. des. 2018 12:24 - Sist endret 20. jan. 2021 13:02