English version of this page

Utstillingsåpning – De Te Fabula Narratur (Det er deg historien handler om)

Skeives liv og historier har opp gjennom tidene ofte blitt hemmeligholdt og usynliggjort av samfunnet – noe som fremdeles skjer i store deler av verden. Historiene til personene i denne utstillingen har til felles det ønske om å ha et trygt rom. Et sted man kan være seg selv.

Bildet kan inneholde: hode, mytisk skapning, gest, font, vinge.

Velkommen til digital åpning av De Te Fabula Narratur i PRIDE-måneden juni!

I denne gruppeutstillingen blir du med på en ikke-lineær tidsreise som spenner over 200 år, fra tidlig 1800-tall og inn i framtiden. 1820-tallets England så ikke med blide øyne på homofili hverken sosialt eller juridisk. Anne Lister (1791-1840) fra Halifax utfordret fordommene og blir i dag sett på som et moderne lesbeikon. Til tross for at det på 1920-tallet var straffbart å være homofil i Norge holdt Ole O. Troldmyr (1888-1967) fabelaktige fester i sin villa i Holmenkollen. Kondomprodusentens liv var fullt av hemmeligheter og mysterier. I Norge anno 2021 er det stor grad av synlighet og aksept for de fleste skeive i samfunnet, men LHBT+ personer i mange land i verden opplever fremdeles diskriminering og undertrykkelse.

Det kan virke tilfeldig hvordan disse kunstneriske og fabulerende skeive historiene i denne utstillingen hører sammen, der grensene mellom hva som er sant eller oppdiktet, glir over i hverandre. Et fellestrekk for det som presenteres i De Te Fabula Narratur, er kunstnernes søken etter de bakenforliggende historiene, og interessen for arkiver og dagbøker, men også den kroppslige tilstedeværelsen.

Historiene som utfolder seg kunne kanskje like godt handlet om deg?

Utstillingen er produsert og kuratert av Kunstplass på oppdrag av og i samarbeid med Historisk museum, Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

De medvirkende kunstnerne er

Maria Sundby, Liv Kristin Holmberg, Hamid Waheed, Ester Fleckner, Martine Næss Johansen, Siri Lindstad, Christie van Zyl, Alethea Arnaquq-Baril, Michael Yerxa og Mark Kenneth Woods.

Program

Åpningsseremoni ved museumsdirektør Håkon Glørstad, Rektor Svein Stølen og kurator Vibeke Hermanrud.

Delta digitalt

Arrangementet foregår på Facebook Live, besøk arrangementssiden til åpningen på Facebook for å finne lenke til deltagelse.

Publisert 2. juni 2021 08:16 - Sist endra 9. juni 2021 12:41