Refleks: Å drepe den siste geirfugl

Temakveld i samarbeid med NRK P2

Da geirfuglen var utrydningstruet på 1800-tallet ble de siste fuglene jaktet som museumstrofeer. Hvordan har mennesket forholdt seg til utrydningstrusselen i fortiden, og er DNA-teknologi redningen i fremtiden? Velkommen til temakveld i samarbeid med NRK P2. 

Da den arktiske geirfuglen nærmet seg utryddelse på 1800-tallet, ble de siste fuglene jaktet som museumstrofeer. Et av de siste eksemplarene står i dag utstoppet på Naturhistorisk museum i Oslo.

Hvordan har mennesket forholdt seg til utryddelse av dyr i tidligere tider? Og hvordan ser vi på dette i dag - når utallige arter er truet gjennom mer indirekte menneskelig aktivitet enn jakt? Er det mulig å gjenopplive utryddete arter ved hjelp av DNA-teknologi?

Sosialantropolog Gro Ween møter biologiprofessor Dag O. Hessen til samtale. Temakvelden ledes av Halfdan Bleken fra NRK P2, og vil i ettertid bli sendt i programmet EKKO.


Gro Birgit Ween er seksjonsleder for seksjon for etnografi, numismatikk, klassisk arkeologi og universitetsvitenskap ved Kulturhistorisk museum. Hun har jobbet med Aboriginske forhold i Australia, i sørsamiske og nordsamiske områder i Skandinavia, og dessuten i yupiske deler av Alaska og i Nunavut. 

Dag O. Hessen er professor i biologi ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet en lang rekke vitenskapelige arbeider om temaer innen økologi og evolusjon, og har også utgitt ti populærfaglige bøker om evolusjon, om biologi og miljø og om skjæringsfeltet mellom biologi og filosofi. (foto: Anne Valeur)


Halfdan Bleken har jobbet med historisk stoff i NRK i 25 år. Som programleder, journalist og reporter. De siste 7 årene i samfunnsprogrammet Ekko i NRK P2.

Refleks er en temakveld-serie der samtidsaktuelle temaer settes i et historisk perspektiv. Konseptet er et samarbeid mellom Historisk museum og NRK P2. Her kan du få med deg spennende samtaler mellom museets forskere og profilerte gjester.


Informasjon og påmelding

Pris: 125,-

Inkluderer foredrag og et glass vin eller alkoholfri velkomstdrikk

Billetter må kjøpes på forhånd via Ticketmaster. Våre tidligere Refleks-kvelder ble utsolgt, og vi har også denne gangen et begrenset antall billetter. Vi anbefaler derfor å være tidlig ute med å kjøpe billetter. Ta kontakt med arrangør dersom du ikke har mulighet til å kjøpe billett via Ticketmaster.

Besøk oss

Arrangør

Tea Kristiansen
Publisert 16. aug. 2018 16:19 - Sist endret 29. jan. 2019 14:14