Refleks: Når barrikadene brister

Hvorfor er det så vanskelig å ta grep for å stanse menneskeskapte klimaendringer? Tror vi også på skjebnen? Velkommen til temakveld i samarbeid med NRK P2.

På Tongaøyene i Stillehavet er det ikke alle som løper til det høyeste punktet når tsunami-varselet lyder og havet stiger. For på Tonga er det Guds vilje som rår, og et menneske kan ikke løpe fra sin egen skjebne.

I vår verden: Hvorfor er det så vanskelig å ta grep for å stanse menneskeskapte klimaendringer? Tror vi også på skjebnen?

Sosialantropolog Arne Perminow møter teolog og forsker Jone Gro Salomonsen til samtale på Historisk museum. Utgangspunktet er Perminows studier fra Tongaøyene i Stillehavet. 

Arne Aleksej Perminow er førsteamanuensis ved avdeling for etnografi på Kulturhistorisk museum i Oslo. Forholdet mellom naturomgivelser, hverdagserfaringer, ritualer og sosiale verdier har utgjort et sentralt forskningstema for Perminow siden det første feltarbeid på øya Kotu i Ha'apai i Tongaøyene i 1986. 

Jone Salomonsen er professor i teologi ved Universitetet i Oslo. Hun jobber både etnografisk og teologisk med felt som kjønn og religion, ritualer og demokrati. Hun har gjort flere feltarbeid, blandt annet i en feministisk Wicca community i San Francisco, i tre amerikanske og norske kirker som innvier ungdom til voksenlivet gjennom konfirmasjonsritualet, og i en township i Sør Afrika der kvinner bruker religion og ritual for å beskytte seg mot effektene av Aids.

Temakvelden ledes av Halfdan Bleken fra NRK P2, og vil i ettertid bli sendt i programmet EKKO.

Informasjon og påmelding

Pris: 125,-

Inkluderer foredrag og et glass vin eller alkoholfri velkomstdrikk


Refleks er en temakveld-serie der samtidsaktuelle temaer settes i et historisk perspektiv. Konseptet er et samarbeid mellom Historisk museum og NRK P2. Her kan du få med deg spennende samtaler mellom museets forskere og profilerte gjester.

Arrangør

Tea Kristiansen
Publisert 17. aug. 2018 13:21 - Sist endret 5. juni 2019 11:00