Refleks: Nasjonal identitet – stolthet og fordom

På med finstasen og ut i gatene. Om noen uker samles hele nasjonen med vaiende flagg for å feire 17. mai. Hva består denne nasjonale stoltheten av, og hvordan har den endret seg over tid?

Velkommen til Refleks temakveld på Historisk museum. Arkeologiprofessor Dagfinn Skre møter historiker og forfatter Bodil Stenseth til samtale om utviklingen av nasjonal identitet i Norge. Samtalen ledes av Kristin Moksnes fra NRK-P2, og vil i ettertid bli sendt i programmet EKKO.

«Nasjonalisme» er et begrep mange strever med i dag. For noen er det et skjellsord som de forbinder med ytterliggående miljøer. Andre forbinder det med svulstig sjåvinisme, mens det for mange handler om å vise at man er stolt av landet sitt på 17. mai.

Arkeologiprofessor Dagfinn Skre vokste opp på 50- og 60-tallet, i en familie som i generasjoner hadde vært aktive og engasjerte i norskdomsrørsla.  For familien knyttet det seg stolthet og verdighet til nasjonen og dens helter, og vikingkonger som Harald Hårfagre og Håkon den Gode var viktige helter fra fortiden. Som arkeolog har Dagfinn Skre utviklet et helt annet forhold til fortidens helter.

Historiker Bodil Stenseth har skrevet om Lysakerkretsen, et miljø kunstnere og vitenskapsmenn rundt Fridtjof Nansen, som ville elte nordmenn sammen til en nasjonal identitet, og samtidig gjøre oss til en europeisk kulturnasjon. Lysakerkretsen prøvde å finne noen verdier som kunne forene øst og vest, by og land.

I vårt flerkulturelle samfunn, i globaliseringens tid, trenger vi fortsatt en felles identitet for å skape et godt samfunn? Og hvordan skal vi i dag forholde oss fortidens helter?

Billettene ligger ute for salg på Ticketmaster. Våre første Refleks-kvelder ble utsolgt, og vi har også denne gangen et begrenset antall billetter. Vi anbefaler derfor å være tidlig ute med å kjøpe billetter.

 

Om Refleks:

Refleks er en ny temakveld-serie der samtidsaktuelle temaer settes i et historisk perspektiv. Konseptet er et samarbeid mellom Historisk museum og NRK P2. Her kan du få med deg spennende samtaler mellom en av museets forskere og en profilert gjest.

Det kommende arrangementet er det siste før sommeren, men vi kommer tilbake med nye spennende temaer og gjester til høsten.

 

Om våre gjester:


Bodil Stenseth

Er cand. philol. med hovedfag i historie. Hun har arbeidet ved Munch-museet og som rektor ved Nansenskolen fra 1998 til 1999. Stenseth har skrevet flere bøker om norsk sosialhistorie, samt om Edvard Munch og Sonja Henie. I 2017 ga hun ut den kritikerroste boken «Quislings ran - historien om Villa Grande».

Stenseth er fast spaltist i Klassekampen, og ble i 2017 tildelt Neshornet, Klassekampens kulturpris.

 

 


Dagfinn Skre

er professor i arkeologi ved Kulturhistorisk museum. Han leder for tiden et forskningsprosjekt om Avaldsnes på Karmøy, som var kongsgård i middelalderen, trolig også i slutten av vikingtiden. I 2000-2003 ledet Skre utgravingen av vikingbyen Kaupang i Vestfold. Han har tidligere skrevet om arkeologiske emner som spenner i tid fra bronsealder til 1600-tallet.

 

 


Informasjon og påmelding

Pris: 125kr 
Inkluderer foredrag og et glass vin eller alkoholfri velkomstdrikk

Billetter må kjøpes på forhånd via Ticketmaster. Ta kontakt med Karoline Dowson dersom du ikke har mulighet til å kjøpe billett via Ticketmaster.

Kjøp billett

Publisert 25. apr. 2018 11:08 - Sist endret 29. jan. 2019 14:14