UTSOLGT! Refleks: Hva er det med vikingtiden?

Ny temakveld i samarbeid med NRK.

Nå er alle billettene utsolgt! Begrensende plasser gjør at kun de med forhåndskjøpt billett kan komme, men vi ønsker velkommen til vår neste Refleks-kveld 9. mai. Billetter legges ut snart.

Hva forbinder du med ordet «viking»? Kanskje ser du for deg glade sportsentusiaster med vikinghjelmer på hodet? Eller en utemmet kriger på tokt? Eller kanskje tenker du på nynazistiske miljøer som marsjerer i gatene med norrøne symboler på sine uniformer?

Velkommen til en temakveld på Historisk museum. Arkeolog Hanne Aannestad møter religionsforsker Terje Emberland fra Holocaust-senteret til samtale om fascinasjonen og sprengkraften som ligger i vikingenes historie. Samtalen ledes av Kristin Moksnes, NRK-P2, og vil i ettertid bli sendt i programmet «EKKO».

Interessen for vikingene startet under renessansen, og under nasjonalromantikken ble våre forestillinger om vikingtida formet. I dag er vikinger og norrøn mytologi omfavnet av populærkulturen gjennom TV-serier og fantasy-romaner.

Men vikingenes tiltrekning er også blitt brukt som redskap for å rettferdiggjøre mørke politiske prosjekter. Nazister hevdet at den «nordiske rase» var den mest opphøyde, og brukte den norrøne kulturen og vikingene som historisk «bevis» for sine teorier.

Nazistenes fascinasjon og okkupasjon av vikingtida gjorde at vikingtidsforskningen nærmest lå nede for telling etter siste verdenskrig. Fortsatt er den betent også i noen akademiske kretser.

Hvordan vil fremtidens bilde av vikingene bli?

 

Om våre gjester:


Terje Emberland

Er religionshistoriker og seniorforsker ved Holocaust-senteret i Oslo. Han har skrevet en rekke artikler og bøker om nazismens og antisemittismens historie. Emberland har blant annet skrevet Himmlers Norge og Da fascismen kom til Norge.

 

 

 


 Hanne Louise Aanestad

Har siden 2003 vært ansatt som arkeolog ved Kulturhistorisk museum. Hun har skrevet en doktorgrad om vikingenes kulturkontakter og hvordan disse formet og endret det skandinaviske samfunnet i vikingtid. Hun har også forsket på smykker og våpen fra perioden. Til daglig har hun ansvar for de arkeologiske samlingene ved museet og jobber også med utstillingsproduksjon og formidling.

 

 


Informasjon og påmelding

Pris: 125kr 
Inkluderer foredrag og et glass vin eller alkoholfri velkomstdrikk

Billetter må kjøpes på forhånd via Ticketmaster. Ta kontakt med Karoline Dowson dersom du ikke har mulighet til å kjøpe billett via Ticketmaster.

 

Kjøp billett

Publisert 26. mars 2018 10:49 - Sist endret 29. jan. 2019 14:13