Refleks: Myntene i kirkegulvet

Tusenvis av arkeologiske mynter er funnet under gulvet i norske middelalderkirker. De forteller mye om folks vilje til pengeofringer i tidligere tider. Velkommen til temakveld i samarbeid med NRK P2.

Håpet om en bedre tilværelse etter døden var en drivkraft gjennom livet. Hva er vår tids religion? Er selve mynten vår nye gud?

Numismatikk-professor Svein Harald Gullbekk møter Jørgen Randers til samtale.

Temakvelden ledes av Halfdan Bleken fra NRK P2, og vil i ettertid bli sendt i programmet Ekko.


Jørgen Randers

Skriv inn bildetekst her...

Jørgen Randers (født 1945) er professor emeritus i klimastrategi ved Handelshøyskolen BI. Han har alltid arbeidet med globale framtidsspørsmål, og spesielt med klima- og energi-politikk.

Randers har vært rektor for Handelshøyskolen BI, visegeneraldirektør i WWF International, styreleder i tre banker, og ledet regjeringens Lavutslippsutvalg i 2005-6. Han driver nå utstrakt foredrags- og rådgivnings-aktivitet over hele verden, spesielt i Kina. Randers har skrevet mange artikler og bøker, inklusive 2052 – A Global Forecast for the Next Forty Years. Han var medforfatter av The Limits to Growth som kom ut i 1972.

Svein Harald Gullbekk

Skriv inn bildetekst her...

Svein Harald Gullbekk (1967) er numismatiker og professor ved Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo. Gullbekk forsker blant annet på norsk og europeisk mynt og mynthistorie fra vikingtid, middelalder og nyere tid.

Han var prosjektleder for det tverrfaglige prosjektet Religion and Money: Economy of Salvation in the Middle Ages, som så på religiøs tankegang og oppfatning og bruk av penger i antikke og middelalderlige samfunn.

Resultater fra dette prosjektet er utgangspunkt for den nye utstillingen Forvandling, som åpner i Historisk museum januar 2019.

Programleder Halfdan Bleken

Skriv inn bildetekst her...

Halfdan Bleken har jobbet med historisk stoff i NRK i 25 år. Som programleder, journalist og reporter.

De siste syv årene i samfunnsprogrammet Ekko i NRK P2.


Hva er Refleks?

Refleks er en temakveld-serie der samtidsaktuelle temaer settes i et historisk perspektiv. Konseptet er et samarbeid mellom Historisk museum og NRK P2. Her kan du få med deg spennende samtaler mellom museets forskere og profilerte gjester.

Arrangementside på Facebook

Skal noen du kjenner dit? Se på arrangementsiden på Facebook.

Praktisk informasjon

Besøk oss - billettpriser, kart og åpningstider

Arrangør

Tea Kristiansen
Publisert 17. aug. 2018 14:42 - Sist endret 5. juni 2019 11:02