AVLYST! Refleks: Tåler vi en ny Fimbulvinter?

På grunn av forebygging av koronasmitte er arrangementet avlyst. Les mer på UiO.no.

Halve befolkningen døde av sult og nød da naturkatastrofen rammet Norge for 1500 år siden. Hvordan ville vi taklet en fimbulvinter i dag? 

Bildet kan inneholde: tekst, font, produkt, tilpasning.

Velkommen til en Refleks temakveld, der vi ser nærmere på Fimbulvinterens herjinger i årene etter 536. To gigantiske vulkanutbrudd pumpet så mye aske ut i stratosfæren at sollyset bleknet i flere år. I Norge kan vannene ha vært dekket av is midt på sommeren, og det var umulig å dyrke mat. Hva blir konsekvensene dersom noe lignende skjer igjen?

Arkeologiprofessor Frode Iversen deltar i et stort forskningsprosjekt som kartlegger hvordan klimaendringer og katastrofer endret samfunnet i tidligere tider. Man antar at den nådeløse Fimbulvinteren sammen med en påfølgende pest førte til en halvering av befolkningen i dagens Norge.

Iversen møter Sivilforsvarets sjef Tore Ketil Stårvik til samtale om hva som skjer i et samfunn når katastrofen rammer. Stårvik har ansvar for å beskytte sivilbefolkningen ved større ulykker og naturkatastrofer. Men er vi godt nok forberedt til å takle menneskeskapte klimaendringer eller en ny Fimbulvinter?

Samtalen ledes av NRKs programleder Halfdan Bleken, og vil i ettertid bli sendt i radioprogrammet Ekko på NRK P2.

Refleks er en temakveld-serie der samtidsaktuelle temaer settes i et historisk perspektiv. Konseptet er et samarbeid mellom Historisk museum og NRK P2. Her kan du få med deg spennende samtaler mellom museets forskere og profilerte gjester.

Påmelding

Billetten betales i døren. På grunn av plassbegrensning er det nødvendig med påmelding.

Meld deg på for å delta

Billettpriser

  • Ordinær: kr 150
  • Honnør: kr 100
  • Student: kr 100

Skal noen du kjenner dit?

Se på arrangementsiden på Facebook.

Praktisk informasjon

Besøk oss – kart og åpningstider

Arrangør

Tea Kristiansen
Publisert 19. feb. 2020 13:57 - Sist endra 22. apr. 2020 08:57