FULLBOOKET! Refleks: Hva hadde de i gryta i middelalderen?

Dette arrangementet er nå fullbooket. Det er kun de som har meld seg på via vår nettside som har sikret seg plass (klikke interessert på Facebook arrangementet teller ikke som påmelding).

 

Bildet kan inneholde: steingods.

Ny forskning avslører hva som sto på menyen i Oslo i riktig gamle dager: Visste du at eksotiske kryddere var mer vanlig i middelalderen enn på 1970-tallet?

Velkommen til en temakveld på Historisk museum, der vi tar deg med på en tidsreise tilbake til Oslos middelalderkjøkken. Nye metoder gjør det mulig å utforske matrester som finnes i kopper og kar som arkeologer har gravet frem, og det er allerede gjort mange spennende oppdagelser. For eksempel er det funnet vinrester i grytene til byens skomakere. Eksotiske kryddere og lokalt dyrkede grønsaker og bær sto også på menyen.

Arkeologiprofessor Marianne Vedeler leder prosjektet, som viser at middelalderens urbane meny besto av mye mer enn grå graut. Hun møter sosiolog og forsker Annechen Bahr Bugge fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet, til samtale. Bugge forsker på det norske folks matvaner, og har nylig gitt ut boken Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere, som handler om mat og spisevaner i Norge fra 1500-tallet til vår tid

I panelet finner vi også Christopher Sjuve. historiker og kokk og matredaktør i Aller.

Hvordan har Oslos urbane matvaner endret seg gjennom 1000 år? Og har mat alltid vært en viktig markør for identitet og sosiale forskjeller?

Samtalen ledes av programleder Sjur Sætre , og vil i ettertid bli sendt i radioprogrammet Ekko på NRK P2.

Refleks er en temakveld-serie der samtidsaktuelle temaer settes i et historisk perspektiv. Konseptet er et samarbeid mellom Historisk museum og NRK P2. Her kan du få med deg spennende samtaler mellom museets forskere og profilerte gjester.

Praktisk informasjon

Besøk oss – kart og åpningstider

Arrangør

Tea Kristiansen
Publisert 2. juli 2019 10:20 - Sist endra 4. sep. 2020 13:23