English version of this page

Etnografiske utstillinger

I Historisk museum finner du etnografiske utstillinger fra disse regionene: Amerika, Arktis og Sub-Arktis og enkelte utstillingsmontre fra Sudan og Afrikas horn.

Bildet kan inneholde: tradisjon, kjole.
Rashaida-maske fra Sudan

Sudan og Afrikas horn

I en del av Egypt-salen er det utstilt en interessant kvinnedrakt fra folkegruppen Rasheida i Sudan. En fin samling sølvsmykker og amuletter fra Afrikas horn - Somalia og Etiopia vises også her. Dette er smykker som bæres av både muslimer og kristne mennesker i denne regionen.

Rashaidafolket anser kvinners nese og munnparti som private kroppsdeler som hun kun viser til ektemannen og de nærmeste familiemedlemmene. Denne masken dekker ikke bare kvinnens nese og munn, men hele ansiktet bortsett fra øyepartiet, og forsiden av kroppen ned til midjen. Rashaida-kvinner er kjent for sine geometrisk mønstrede kjoler, og masker brodert med sølvtråd og perler. Denne masken er også dekorert med sølv- og gullmynter. Disse maskene kommer fra Saudi-Arabia før Rashaidaene migrerte til Sudan på midten av 1800-tallet. Se flere av gjenstandene fra Sudan og den øvrige etnografiske samlingen i museets web-katalog.