Etnografiske utstillinger

I Historisk museum finner du etnografiske utstillinger fra disse regionene: Arktis, Amerika, Øst-Asia og enkelte utstillingsmontre fra Sudan, Afrikas horn og Palestina.

I Arktisutstillingen: Folk i Arktis og Sub-Arktis

kan du oppleve sjamandrakten fra Tuva, se tegerarbeid fra lulesamisk område, drakter og redskaper fra inuitfolk og studere livet i igloen. Utstillingen åpner med å vise drakter og redskaper fra Arktisk Sibir og derfra går du inn i rommet om rituelt liv. Her vises sjamanens og den samiske noaidens utstyr - en noaidetromme er montert svevende over en modell av jordklodens nordlige halvdel. Drakter i fiskeskinn og barktøy fra Sibir og Japan er utstilt. Samisk kultur er representert ved ulike drakter og informasjon om reindrift og det norske sametingets historikk. Her vises en del av utstillingen arktiske eksperter, oppdag hva netsilikfolk i det nordlige Canada kunne lære Roald Amundsen om overlevelse i arktisk klima.

Innerst i salen finner du utstillingen Ti samiske tidsbilder, som gir et bredt og oppdatert perspektiv på hvordan det er å være same i dag.

I Øst-Asiautstillingen

i 4. etasje finnes buddhafigurer, drakter, samurai-sverd og keramikk. Her vises høydepunkter fra samlingene fra Kina, Tibet, Mongolia, Japan og Korea. På fotografiet over skimtes en strålende keisertrone, Qing-dynastiet, Kina 16/1700-tallet utført i Cloisonnè-emalje. Her kan du også oppleve en tibetansk tanka, brudeutstyr i sølv besatt med turkiser og korall fra Mongolia, en unik samling japanske nestsuke- sannsynligvis den flotteste i Norge, koreanske drakter og tempelvokteren Wei Tu som har øyne over hele kroppen og følger med i alt som skjer.

På tekstark ved hvert monter finnes utfyllende infomasjon på norsk, engelsk tekst er dessverre foreløpig ikke tilgjengelig. Montrene krever bedre lys - spør gjerne vakten om å låne en lommelykt.

Søndag 2. september vil være siste sjanse for å se denne utstillingen. I september pakker vi ned alle gjenstandene så loftet kan pusses opp til å huse et eksperimentelt utstillingsrom i 2019.

I Amerikautstillingen: Amerika - samtid - fortid - identitet

fortelles levende historier om urbefolkninger og minoriteter i hele denne enorme regionen, en flott kachinasamling fra hopifolk, fjærsmykker fra Amazonas og et innholdsrikt Santeriaalter fra Cuba. Utstillingen åpnet i 2008 og det legges vekt på å formidle kunnskapen som ligger i gjenstandene sin betydning for urfolks kamp for å beholde og styrke sin identitet i dag.

Gjennom et bildespill fra Comanche-folk av fotografen Marte Thorshaug griper utstillingen rett inn i dagens situasjon hvor mange grupper tjener penger på å drive Casino-virksomhet på reservatene. Antropologiske studier fra 2000-tallet hos waraou-folk i Venezuela og hos huichol i Mexico forteller om tilpasning til markedsøkonomi og identitetskamp i samtiden. Klassiske masker fra Nordvestkysten av Canada vises sammen med nylaget materiale fra regionen.

Museet har flotte samlinger fra hele Amerika og her kan du bli nærmere kjent med dem.  Gå til Amerikautstillingens websider.

Sudan, Afrikas horn og Palestina

I en del av Egypt-salen er det utstilt en interessant kvinnedrakt fra folkegruppen Rasheida i Sudan og to kvinnedrakter fra Palestina. En fin samling sølvsmykker og amuletter fra Afrikas horn - Somalia og Etiopia vises også her. Dette er smykker som bæres av både muslimer og kristne mennesker i denne regionen.

Mer informasjon:


Besøk oss - billettpriser, kart og åpningstider

Publisert 18. okt. 2012 10:04 - Sist endret 29. aug. 2018 12:26