English version of this page

Norsk middelalder

I den store middelalderutstillingen finner du en rekke kunstskatter fra kirkene rundt om i Norge. Du får også se gjenstander fra både hverdag og fest.

Oversiktsbilde fra Middelalderutstillingen
Utstillingen er designet av Norges mest kjente arkitekt, Sverre Fehn (1924 – 2009) og åpnet i 1979. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO

Kirkekunst

Maria med barnet, Hedalen stavkirke
Slik mener forskerne at Maria-skulpturen fra Hedalen stavkirke må ha sett ut som ny. 

Utstillingen inneholder Norges største samling av stavkirkeportaler, ikke minst portalen fra Ål stavkirke og den berømte Hylestadportalen fra Setesdal med fortellingen om Sigurd Fåvnesbane. Marias popularitet i middelalderen illustreres gjennom den yndige Enebakk-madonnaen, mens den tro kopien av Maria med barnet fra Hedalen i Valdres viser helgenfigurenes opprinnelige fargeprakt.

Dagligliv i middelalderbyen

Drikkehon fra Elingård på Onsøy i Østfold.
Drikkehorn fra Elingård på Onsøy, Østfold. © Kulturhistorisk museum, UiO/ Eirik Irgens Johnsen 

Middelalderutstillingen viser glimt fra menn og kvinners hverdag i de første norske byene. Her finner vi sko, kammer, låser og brettspill som håndverkerne kunne tilby i byens salgsboder. Drikkekar og bordstell forteller om at det var forskjell på folk, mens pilegrimsmerker og smykker vitner om at Norge i middelalderen var blitt en del av det kristne Europa.


Forvandling: Ny utstilling åpner på nyåret 2019

Detalj fra Ål-taket, Historisk museum
Adam og Eva fordriver tiden med brettspill i Paradis. Fra Ål stavkirke. © Kulturhistorisk museum, UiO/ Eirik Irgens Johnsen 

Vinteren 2019 åpner utstillingen Forvandling som viser hvordan mennesker gjennom rituell praksis ønsker å påvirke krefter utenfor den synlige verden. Den bygger på ny forskning omkring myntfunn og helgenskulpturer fra senmiddelalderen.

Her får du også se det kjente takmaleriet fra Ål stavkirke, hvor bibelhistorien fortelles som en tegneserie. Kortaket ble bevart i sin helhet da kirken ble revet i 1880, og har vært til glede for Historisk museums besøkende i over 100 år.


Mer informasjon om middelalderen:

Besøk oss - billettpriser, kart og åpningstider

Publisert 25. okt. 2012 13:05 - Sist endret 3. okt. 2018 08:50