English version of this page

Norsk middelalder

I den store middelalderutstillingen finner du en rekke kunstskatter fra kirkene rundt om i Norge. Du får også se gjenstander fra både hverdag og fest.

Oversiktsbilde fra Middelalderutstillingen
Utstillingen er designet av Norges mest kjente arkitekt, Sverre Fehn (1924 – 2009) og åpnet i 1979. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO

Opplev utstillingen digitalt

Kirkekunst

Maria med barnet, Hedalen stavkirke
Slik mener forskerne at Maria-skulpturen fra Hedalen stavkirke må ha sett ut som ny. 

Utstillingen inneholder Norges største samling av stavkirkeportaler, ikke minst portalen fra Ål stavkirke og den berømte Hylestadportalen fra Setesdal med fortellingen om Sigurd Fåvnesbane. Marias popularitet i middelalderen illustreres gjennom den yndige Enebakk-madonnaen, mens den tro kopien av Maria med barnet fra Hedalen i Valdres viser helgenfigurenes opprinnelige fargeprakt.

Dagligliv i middelalderbyen

Drikkehon fra Elingård på Onsøy i Østfold.
Drikkehorn fra Elingård på Onsøy, Østfold. © Kulturhistorisk museum, UiO/ Eirik Irgens Johnsen 

Middelalderutstillingen viser glimt fra menn og kvinners hverdag i de første norske byene. Her finner vi sko, kammer, låser og brettspill som håndverkerne kunne tilby i byens salgsboder. Drikkekar og bordstell forteller om at det var forskjell på folk, mens pilegrimsmerker og smykker vitner om at Norge i middelalderen var blitt en del av det kristne Europa.

Besøk oss - billettpriser, kart og åpningstider


Mer informasjon om middelalderen:

Publisert 25. okt. 2012 13:05 - Sist endret 4. sep. 2020 12:39