Grunnlovsjubileet 1814-2014

Utstillingen «Ja, vi elsker frihet» er UiOs hovedarena for Grunnlovsjubileet 1814-2014. Fotokunstner Lill-Ann Chepstow-Lusty og numismatiker Svein Gullbekk, fikk frie tøyler til å kuratere en utstilling hvor begrepet Frihet utforskes, utfordres og behandles i skjæringspunktet mellom kunst og vitenskap. Utstillingen holder åpent fra 17. mai 2014 til 4. januar 2015.

I Frihetens arena: Boklansering Helvetes engler. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO / Toril Cecilie Skaaraas Hofseth

Her stilles praktgjenstander ut, og med et stjernelag av foredragsholdere på programmet skaper vi et sted for debatt, provokasjon, refleksjon og dialog.

I utstillingens åtte sektorer utforskes frihetens grenser og muligheter:

Den tunge bagasjen

I Den tunge bagasjen kan du oppleve selve Gullskatten som sikret Norges selvstendighet. Gullmyntene stilles ut for første gang.

Stairway to Heaven

I Stairway to Heaven stilles røykeren ut som et kulturhistorisk minne, samtidig som røykeloven i Norge og diskusjoner om individets frihet iscenesettes.

Frihetens arena

Frihetens arena er utstillingens hjerte hvor energien, temaene, spørsmålene og kunnskapen fra alle utstillingens organer pumpes igjennom via debatter og andre uttrykksformer.

Minus fem

I 2014 feires grunnlovens 200 års jubileum, men hva med de fem årene som grunnloven var satt til side? Stikkord for Minus fem er nazistenes propaganda og arkeologi i Norge.

Det femte rommet

Som en forlengelse av Minus fem, har HL-senteret en produsert en utstilling, kalt Det femte rommet. Det femte rommet er Quislings bunker på Villa Grande på Bygdøy.

Pride

Pride er en fotoutstilling om homohistorien i Norge fra 1972 til i dag.

Helvetes engler

Helvetes engler er en fotoutstilling av Marcel Leliënhof med dokumentasjon av livet innenfor Hells Angels i Norge. Den stereotype easy rider-figuren og ideen om et fritt liv utenfor det etablerte samfunnet er for mange et sterkt symbol på frihet.

Den forbudte salong

I Den forbudte salong fortelles historier om sensur og ytringsfrihet gjennom forbudte bøker, 12 fribyforfattere bosatt i Norge og databasen Beacon for Freedom of Expression.

Arrangør

Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo