UR-FORM

Hva er ekte, hva er en gjengivelse, hva er kopi? Gjennom fire fotografier diskuterer kunstner Nina Torp autentisitet, autoritet, representasjon.

Knuste skår før sammenliming

Fotografi fra arbeidsprosess i prosjektet UR-FORM. © Nina Torp 2014

To av fotografiene finner du i museets etnografiske bibliotek, to av dem i museets Antikksamling. Hva er det som gjør at formen på urner gjentas gjennom historien? Er det kun praktiske grunner, som at formen på urner er egnet for oppbevaring og lette å helle fra? Urnene i prosjektet, som er fra vår nære fortid, har kunstneren funnet på forskjellige bruktmarkeder og butikker. I samlingen i prosjektet finnes det både unika og masseproduserte urner. Det som er felles for urnene er en overflate og en form som etterstreber et uttrykk av en gjenstand fra antikken. Overflaten har en hinne/glasur som imiterer patina og formen er kopiert. Ved å arbeide med vasene videre forsterker ​hun dette uttrykket.

 
Last ned mediefil


Nina Torp arbeider med en slags omvendt arkeologisk prosess og forsøker å finne fram til noe antikt i billige kopier av urner. I stadig gjentatte, og dokumentarisk fotograferte forsøk, knuser og rekonstruerer hun urner. Restene iscenesettes som arkeologiske gjenstander.

Våren 2015 startet Kulturhistorisk museum​ et samarbeid med kunstneren Nina Torp som i si​ne ​prosjekter​ undersøker hvordan kulturarv blir til. I det treårig samarbeidet skal Torp følge flere arkeologiske utgravinger, og med fotografi, video og skulptur videreutvikle dette forskningsmateriale til nye arbeider og utstillinger.​

Foto-utstillingen "Ur-form" er første fremvisning av prosjektet.​

Nina Torp arbeider tverrfaglig med tema kulturhistorie, arkitektur og arkeologi. Arbeidene hennes utføres i forskjellige teknikker og blir vist som stedsspesifikke utstillinger og kunstneriske intervensjoner. Hun er utdannet billedkunstner ved Kent Institute of Art& Design, École des beaux-arts de Toulouse og Royal College of Art. De siste årene har hun blant annet stilt ut ved Galerie im Turm, Berlin, Galleri ROM for kunst og arkitektur, Oslo, Vigeland-museet ,Oslo, Nordnorsk Kunstnersenter, Rogaland Kunstsenter, Tenthaus Oslo, Galleri LNM, Oslo, TENDERPIXEL, London og SIM Berlin/Reykjavik.

Utstillingen er støttet av Billedkunstnernes Vederlagsfond og Kulturrådet.

 
Error: resource not found: /besok-oss/historisk-museum/utstillinger/skiftende/2016/bilder-ur-form
Publisert 13. jan. 2016 15:28 - Sist endret 13. feb. 2019 12:18