English version of this page

The Golden Years in the Land of Poetry

Åpner september 2021. The Golden years in the Land of Poetry er arbeidstittelen på utstillingen som åpner i Historisk museum høsten 2021 og viser historiske familiebilder fra urbane miljøer i Somalia på 60-, 70- og 80-tallet.

Mor og barn hos fotografen i Mogadishu på 70 tallet. Fotograf ukjent.

Hibo Hassan, Mor og barn i Hargeisa 1964

NB. Åpningsdato ikke satt.

Utstillingen springer ut av Leban Hussein sin idé og innsamling av foto fra somaliske familiealbum. Hussein samler bilder både fra egen familie og fra somaliske familier og venner både i Norge, England, USA og Somalia. Leban Hussein har selv bakgrunn fra Somalia og er student ved KhiO. I 2019 inngikk han en avtale med Kulturhistorisk museum om å vise resultater fra prosjektet i Historisk museums eksperimentsal i 4. etasje.

Prosjektet tar utgangspunkt i en tid da Somalia var en del av den globale popkulturen der både musikk og kunst spilte en sentral rolle. Somalia, med hovedstaden Mogadishu i bresjen, var et land og en by som spilte en rolle som var i forkant av den globale populære kulturen. Det er ikke uten grunn at Somalia er kalt “Land of Poetry”. Nattelivet i storbyene som Mogadishu og Hargeisa var vibrerende og inkluderende. Nasjonalteatret i Mogadishu som åpnet i 1967, ble et nasjonalt landemerke der kultur og nasjonal identitet ble feiret og dokumentert.

Å samle familie, kjærestepar eller venner til gruppebilder hos fotografen var svært populært og det finnes i dag en rik kulturarv fra denne tiden som nå står i fare for å forsvinne. Leban Hussein har jobbet med innsamling i flere år og er fremdeles i prosessen med å finne materiale til prosjektet.

Kanskje du har noen bilder eller kjenner noen som kan være interessert i å dele sine bilder med kunstneren og museet?

Prosjektleder

Tone Cecilie Simensen Karlgård