English version of this page

MEMORY ON THE HORIZON Studiofotografier – Somalia 1960 – 1980

Åpningskveld 17. september kl 18. 2021

Kunstneren Leban Hussein har i mange år jobbet for å lage en samling studiobilder fra urbane miljøer i Somalia på 60-, 70- og 80-tallet. I samarbeid med kurator Dahir Doni lager han en kunstutstilling basert på dette materialet. Historisk museum er en stolt arena for denne banebrytende utstilling, som på mange måter forteller en historie som venter på å bli gjenfortalt.

Bildet kan inneholde: mennesker, fotografi, øyeblikksbilde, barn, smil.
Hibo Hassan, Mor og barn i Hargeisa 1964

Midlertidig utstilling

Utstillingen finner sted på Historisk museum mellom 16. september 2021 og 30. november 2021.

Om utstillingen

Utstillingen springer ut av Leban Hussein sin idé og innsamling av foto fra somaliske familiealbum. Hussein samler bilder både fra egen familie og fra somaliske familier og venner både i Norge, England, USA og Somalia. Leban Hussein har selv bakgrunn fra Somalia og er student ved KhiO. I 2019 inngikk han en avtale med Kulturhistorisk museum om å vise resultater fra prosjektet i Historisk museums eksperimentsal i 4. etasje.

Prosjektet tar utgangspunkt i en tid da Somalia var en del av den globale popkulturen der både musikk og kunst spilte en sentral rolle. Somalia, med hovedstaden Mogadishu i bresjen, var et land og en by som spilte en rolle som var i forkant av den globale populære kulturen. Det er ikke uten grunn at Somalia er kalt “Land of Poetry”. Nattelivet i storbyene som Mogadishu og Hargeisa var vibrerende og inkluderende. Nasjonalteatret i Mogadishu som åpnet i 1967, ble et nasjonalt landemerke der kultur og nasjonal identitet ble feiret og dokumentert.

Å samle familie, kjærestepar eller venner til gruppebilder hos fotografen var svært populært og det finnes i dag en rik kulturarv fra denne tiden som nå står i fare for å forsvinne. Leban Hussein har jobbet med innsamling i flere år og er fremdeles i prosessen med å finne materiale til prosjektet.

Kanskje du har noen bilder eller kjenner noen som kan være interessert i å dele sine bilder med kunstneren og museet?

Video

Video: Alf Simensen

I videoen: Leban Hussein, kunstner, i samtale med Ahmed Osman, pensjonert psykolog, oversetter og morsmålslærer