Høst

Allerede i slutten av september

Allerede i slutten av september begynner isen å legge seg på innsjøene og sneen faller. Det er kalt men ennå for tidlig til å bygge iglo. Kachkochnelli bygger en ishytte og strekker et tak av kajakkskinnet sitt. Nå må klær og redskap for vinteren lages og gjøres klare.

I ishytten beredes nå reinskinnene. De har vært tørket en stund, men ellers er intet foreløpig gjordt med dem. Skinnene som skal brukes til under- og festdrakter trenger en natts oppvarming. Derfor legger Kachkochnelli og hans kone Nujakke hvert sitt reinskinn med kjøttsiden ned mot sin nakne kropp med enda et skinn på toppen. Neste dag kan det myke skinnet strekkes og skrapes. Skinn som skal brukes til yttertøy blir lufttørret og skrapt på kjøttsiden inntil de er helt hvite og glatte. Sneen trenger ikke gjennom disse skinnene, men de blir tunge og ganske stive.

Etterhvert har det kommet nok sne

 

Etterhvert har det kommet nok sne til at en iglo igjen kan bygges. I igloen arbeides det så jevnt. Alt som behøves av klær til vinteren må nå syes så det er nok å gjøre. De klærne som ble sydd ifjor er nå nesten utslitte. Heldigvis er det nok av skinn og sener i leiren i år. Til Kachkochnelli syr Nujakke to vinterdrakter ettersom begge hans sett fra ifjor er utslitte. De gamle klærne legges flatt på bakken og dekkes med stener og sne. Dette setter reinen pris på, sier Kachkochnelli.

Mange familier er etterhvert igjen samlet i leiren. De har nytt å fortelle fra sommerens reiser og jakt, og praten går ofte til langt på natt. Mat er det nok av og det spises mengder med frossen fisk og reinskjøtt. Maten hentes stadig inn fra depotene rundt omkring. Før vinterstormene bør mest mulig være samlet i leiren. For vinterens selfangst er neste mulighet for å få fatt i ferskt kjøtt.

Publisert 16. des. 2020 11:02 - Sist endra 16. des. 2020 11:05