Kajakk

Kajakk og en større skinnbåt, umiak på inuitspråket, finnes over store deler av det arktiske området. Umiak som enkelte steder kalles konebåt brukes ved større jaktforetak som hvalfangst og ved flytting fra en leirplass til en annen.

Bildet kan inneholde: skulptur.

Kajakken brukes oftest som enmannsbåt for jakt på sel og andre havpattedyr. Den er lett og bære og med trening kan en god jeger med lette åretak "liste" seg innpå det lettskremte byttet. Hos Netsilik brukes kajakker ofte i forbindelse med reinsdyrjakten.

Kajakken er en av de teknologiske oppfinnelser som inuitter står bak. Kajakker brukes idag i store deler av verden, ofte i forbindelse med rekreasjon eller sport.

Inuitter, som Netsilik, laget kajakker av selskinn som spennes over en ramme. Rammen består av ganske små tre- og benstykker som er surret sammen med sener fra reinsdyr. Skinnet som trekkes over rammen kommer fra 6 hunnseler. Skinnet må skrapes rene for spekk med kniv, og etterpå må man tygge og suge skinnene rene for fett slik at kajakken blir lettest mulig. Skinnene tørkes så lenge over en varmerist og skrapes rene for hår. Så ligger skinnene nedfrosset i sneen frem til sommeren når rammen er klar. Da sys skinnene sammen og de dynkes i vann for så å bli trukket over rammen. Når skinnene tørker strammes de rundt rammen og kajakken er klar til bruk. Om høsten brukes kajakktrekket ofte oppå sneen inne i igloen som et vanntett lag i bunn av sengebrisken.

Publisert 16. des. 2020 10:37 - Sist endra 16. des. 2020 10:37