Reinkarnasjon – et møte med lamaen Gyeltse Trulku*

Sosialantropolog Espen Liland Bjørnsen forteller her om sitt møte med en 11 år gammel lama i Bhutan:

Bildet kan inneholde: tekstil, servering, hodeplagg, tinning, tradisjon.

Første gang jeg møtte Gyeltse Trulku var en sterk opplevelse. Han var en gutt på 11 år som skulle være inkarnasjonen av en av Bhutans viktigste religiøse og historiske personer. Jeg hadde hørt flere personer fortelle at dette var en spesiell gutt. Min opplevelse var at det ikke var noen gutt som snakket, men heller en gammel mann i en guttekropp.

Jeg spurte om han trivdes i klosteret, om han savnet mor og far og det å leke med andre barn. Han svarte høflig på det jeg spurte om, men som om han skulle ha vært 300 år gammel. Han sa han kjente godt til klosteret fordi det var han selv som hadde bygget det. En gang i måneden fikk han besøk av sine foreldre. Han hadde ikke så mye tid til å være sammen med de andre munkene fordi han måtte studere. Gutten forklarte at han måtte få sin nåværende kropp til å "huske" alt han egentlig kunne fra før.

Den nåværende Gyeltse Trulku ble født i Tashigang i Øst-Bhutan av fattige foreldre. Da han var omtrent tre år gammel maste han på moren om å gå i tempelet. En dag tok foreldrene ham med til tempelet Tashigang dzong. Da de kom dit, rev han seg løs fra moren og gikk rett opp til Abbeden, lederen i tempelet. Så sa han at han var Gyeltse Tenzin Rabgye som hadde tatt form av denne gutten. Gyeltse Tenzin Rabgye var en leder i Bhutan på 1600-tallet.

Publisert 18. des. 2020 10:29 - Sist endra 18. des. 2020 10:29