Til minne om Ruth Maier

Lydverket Til minne om Ruth Maier er basert på utdrag fra Ruth Maiersdagbok …

… lydopptak fra Rådhuskaia i Oslo der skipet MS Donau, som fraktet Ruth Maier og de fleste norske jøder til Auschwitz, lå ankret, lydopptak gjort i Auschwitz ved gasskammeret der Ruth Maier ble myrdet 1. desember 1942, og «Deilig er jorden», som var Ruth Maiers yndlingssalme.

Lydverket vil spilles av i dette rommet gjennom hele sommeren, hver natt og hver dag.

Ruth Maier blir født 10. november 1920 i Wien, og kommer alene til Norge som flyktning i 1939. Ruth er et intelligent, følsomt og ensomt ungt menneske. Gjennom Ruths dagbøker blir vi kjent med hennes tanker og drømmer når hun vandrer omkring i Oslo.

Natten 26. november 1942 kjører 100 drosjer omkring i Oslo og henter jøder fra sine hjem. Rundt klokken halv fem på morgenen ringer det på dørklokken til «Englehjemmet», hybelhjemmet der Ruth Maier bor. Denne morgenen blir 302 menn, 188 kvinner og 32 barn kjørt ned til Rådhuskaia i Oslo og overlevert til tyskerne. Det tyske krigsskipet DS Donau skal frakte dem til Tyskland og konsentrasjonsleirene.

Ruth blir drept i gasskammeret rett etter ankomst i Auschwitz.

Gunvor Hofmo, som var Ruths nære venninne, blir mentalt syk og er innlagt på Gaustad sykehus i nærmere 17 år. Hun utgir over 21 diktsamlinger, der hun bearbeider smerten ved å miste et menneske man elsker.

Gunvor Hofmo tar vare på Ruths dagbøker. Hun forsøkte å gi dem ut i etterkrigstiden i Norge, men det var ingen som var interessert i dem den gangen.

Etter mange års arbeid får Jan Erik Vold utgitt dagbøkene på norsk i 2007.

Takk til Jan Erik Vold, Gyldendal Forlag og Holocaustsenteret ved Ewa Maria Mork.

Lydverket Til minne om Ruth Maier springer ut av Christina Lindgrens og Liv Kristins Holmbergs flerårige prosjekt Nattens Lys, som har Gunvor Hofmos poesi som fundament: www.nattenslys.no

Ich glaube, dass es gut so ist, wie es gekommen ist. Warum sollen wir nicht leiden, wenn so viel Leid ist? Sorg Dich nicht um mich. Ich möchte vielleicht nicht mit Dir tauschen.

Jeg kan ikke si hvor varm jeg føler meg sammen med Gunvor. Jeg elsker hennes dype øyne. Jeg elsker hennes tilbakeholdne måte å snakke om tingene på. Gunvor er er verdifullt menneske. Jeg ville ofre svært mye for å gjøre henne lykkelig. (Utdrag fra Ruth Maiers dagbok 1941)

På kaia, ved DS Donau denne morgenen 26. november 1942, står antageligvis dikteren Gunvor Hofmo som var Ruths nære venninne.

Det sies at Ruth klarte å smugle ut en liten lapp til Gunvor der det sto:

”Jeg tror det er like bra at det er kommet til dette. Hvorfor skal ikke vi lide når det finnes så mye lidelse? Bekymre deg ikke om meg. Jeg ville kanskje ikke ha byttet med deg.”

Bildet kan inneholde: hvit, anlegg, svart, gest, erme.

Av Liv Kristin Holmberg
Publisert 4. juni 2021 09:04 - Sist endra 30. aug. 2021 07:57