English version of this page

Mat og drikke

Matvaner

Kirgisistan er ikke et sofistikert matland og maten kan derfor oppleves som relativt enkel. Det er allikevel noen retter som bør nevnes og som tilreisende finner både spennende og velsmakende. Den mest kjente av disse er plov. Ris og kjøtt finnes over hele verden og plov skiller seg derfor ikke nevneverdig fra ris og kjøtt slik man kan få det i Indonesia (nasi goreng) eller i Tyrkia (pilaf). Ellers er det en mye brukt og velsmakende matrett som kalles manty. Retten består av deigboller fylt med kjøtt og ris. Manty kan minne litt om ravioli (italiensk) eller pelmenie (russisk), men deigbollene er noe større enn disse. Dumlema, som egentlig er en uigursk rett, lages av kokte grønnsaker, poteter og sauekjøtt. Supper med ulikt innhold er ellers mye brukt til hverdagsmat. En frokost bestående av brød, syltetøy, grøt, ost, pølse og godt smør er ikke å forakte. Kirgisere spiser for øvrig brød til nesten alle måltider.

Kirgisistan har mange husdyr og melken fra disse benyttes. Utvalget av melkeprodukter er både rikt og velsmakende. Airan (kefir) brukes på landsbygda til daglig drikke, sut (søt melk) brukes sjelden fordi den ikke holder seg i det varme klimaet og fordi kjøleskap ennå ikke er allemannseie. Sut kan, dersom den er helt fersk, benyttes i te eller kaffe, kaimak (en slags rømme) brukes gjerne til brødmat. Kumyz (hoppemelk) som har en stram og for de fleste uinnvidde litt ukjent smak, er hoveddrikken for alle gjeterfamiliene i høgfjellet. Den tørkede og saltholdige korot (ost av sauemelk) har tilnærmet evig holdbarhet og brukes som snacks i gjeterfamilier.

Ved gjestebud, i et bryllup eller ved en begravelse serveres det gjerne besjbarmak (en hel kokt sau). Besjbarmak betyr fem fingre og måltidet har fått dette navnet fordi det forventes at man spiser det med hendene. Retten har en rituell ramme og det forventes at man utfører spesielle handlinger før og under måltidet. De som deltar i måltidet ber en kort bønn før og etter måltidet og vasker hendene både i forkant og i etterkant med vann fra en kanne som blir brakt rundt til alle som er tilstede. Ved et slik måltid er det faste regler for hvem som skal tilbys de enkelte deler av sauen. Hodet serveres til en ærbar gjest, et hofteben til en kvinnelig gjest, en ribbe til hver av de tilstedeværende og sauehalen til en gravid kvinne. Når det gjelder fordeling er det litt ulike regler ettersom hvor du befinner deg i landet, men vektleggingen av riktig fordeling er like viktig overalt.

Servering og drikk av te

Kirgisistan er ikke et sofistikert matland og maten kan derfor oppleves som relativt enkel. Det er allikevel noen retter som bør nevnes og som tilreisende finner både spennende og velsmakende. Den mest kjente av disse er plov. Ris og kjøtt finnes over hele verden og plov skiller seg derfor ikke nevneverdig fra ris og kjøtt slik man kan få det i Indonesia (nasi goreng) eller i Tyrkia (pilaf). Ellers er det en mye brukt og velsmakende matrett som kalles manty. Retten består av deigboller fylt med kjøtt og ris. Manty kan minne litt om ravioli (italiensk) eller pelmenie (russisk), men deigbollene er noe større enn disse. Dumlema, som egentlig er en uigursk rett, lages av kokte grønnsaker, poteter og sauekjøtt. Supper med ulikt innhold er ellers mye brukt til hverdagsmat. En frokost bestående av brød, syltetøy, grøt, ost, pølse og godt smør er ikke å forakte. Kirgisere spiser for øvrig brød til nesten alle måltider.

Kirgisistan har mange husdyr og melken fra disse benyttes. Utvalget av melkeprodukter er både rikt og velsmakende. Airan (kefir) brukes på landsbygda til daglig drikke, sut (søt melk) brukes sjelden fordi den ikke holder seg i det varme klimaet og fordi kjøleskap ennå ikke er allemannseie. Sut kan, dersom den er helt fersk, benyttes i te eller kaffe, kaimak (en slags rømme) brukes gjerne til brødmat. Kumyz (hoppemelk) som har en stram og for de fleste uinnvidde litt ukjent smak, er hoveddrikken for alle gjeterfamiliene i høgfjellet. Den tørkede og saltholdige korot (ost av sauemelk) har tilnærmet evig holdbarhet og brukes som snacks i gjeterfamilier.

Ved gjestebud, i et bryllup eller ved en begravelse serveres det gjerne besjbarmak (en hel kokt sau). Besjbarmak betyr fem fingre og måltidet har fått dette navnet fordi det forventes at man spiser det med hendene. Retten har en rituell ramme og det forventes at man utfører spesielle handlinger før og under måltidet. De som deltar i måltidet ber en kort bønn før og etter måltidet og vasker hendene både i forkant og i etterkant med vann fra en kanne som blir brakt rundt til alle som er tilstede. Ved et slik måltid er det faste regler for hvem som skal tilbys de enkelte deler av sauen. Hodet serveres til en ærbar gjest, et hofteben til en kvinnelig gjest, en ribbe til hver av de tilstedeværende og sauehalen til en gravid kvinne. Når det gjelder fordeling er det litt ulike regler ettersom hvor du befinner deg i landet, men vektleggingen av riktig fordeling er like viktig overalt.

Vodkadrikking

Og alle de storartede skåltalene som ble utbrakt, når glassene fór i været, var det som fugler med gilde farger fór opp mot taket med lysekrone-troféene. Ja, disse skåltalene var i sannhet storartede, de var som litteratur i den høye stil, og virket smittende på de tilstedeværende med sin stadig mer høystemte patos

– (Ajtmatov 1993: 17)

Bildet kan inneholde: mennesker, sosial gruppe, sitter, samfunnet, interaksjon.Vodka skal ikke drikkes uten at det er en anledning hvor folk kan samles og drikke sammen. Her er den enkelte oppfinnsom og iblant kan hva som helst være grunn god nok. Fridager, offentlige høytidsdager, bursdager, møte mellom personer som ikke har sett hverandre på en stund, politiets dag, lærernes dag, legenes dag, er eksempler på situasjoner hvor kirgisere finner det passende å dele en flaske eller to. Vanligvis drikkes det i forbindelse med et måltid. Glassets innhold skal drikkes ut og hvert glass skal følge etter en skåltale.

En liter vodka kostet høsten 2001 mellom 12 og 15 kroner. I kiosker og i matvarebutikker har de et godt utvalg av halvlitere og litersflasker med vodka. Man kan også kjøpe boksvodka og engangsdoser á 100 gram (vodkamengde regnes alltid i gram) i plastbeger.

Vodka er først og fremst en drikk for menn, mens kvinner stort sett holder seg til champagne og kirgisisk konjakk (brandy). For begge kjønn blir det nå også mer og mer vanlig å drikke øl og vin.

Publisert 16. des. 2020 09:01