Vikingenes praktfulle pyntebånd

Erin Olason fra vikinglaget Aker i Viken demonstrerer vevteknikken brosjering.

Erin Olason.   Foto: Vibeke Olason

Pynteglade vikinger

Velstående mennesker kunne ha drakter dekorert med pyntebånd. De flotteste var laget i en vevteknikk der det er et brikkevevet bånd i bunn med gull og sølv tråder på overflaten. Denne teknikken kalles brosjering. Det er funnet brosjerte bånd i ulike land, blant annet Norge, Sverige, Danmark, England og Irland.

Teknikken gjør det mulig å vise frem mest mulig av de dyrebare materialene. Båndene er ofte med en renning i silke, men det kan også forekomme noe lin, sannsynligvis for å spare på den eksklusive silken. Selve mønsteret dannes av gull- eller sølvtråder. For å ikke sløse bort de edle metallene, går mønsteret kunn på overflaten. Båndene Erin Olason har laget flest av er fra Birka i Sverige. De fleste av dem er datert til 900-tallet.

Hvorfor driver du med brosjering Erin?

"Det som fascinerer meg mest ved å veve brosjerte bånd er muligheten til å gjenskape båndene. Mønstrene er relativt godt bevarte, mye takket være sølvets oksidering, som hjelper til med bevaringen av silken, og forbedrer konserveringsforhold. Dette gjør det mulig å gjenskape dem uten for mye gjettning.

Jeg startet med brosjering da jeg var 15 år gammel. En bekjent viste meg bilder av båndene fra Birka 3-tekstiler av Agnes Geier, og utfordret meg på om jeg kunne klare å lage slike. Det var en utfordring jeg ikke kunne vende ryggen til. Siden den gang har jeg fordypet meg i brosjeringens verden, og 13 år senere har jeg vel fortsatt ikke kommet helt ut av den."

 

 

Originalt pyntebånd fra Vikingbyen Birka og rekonstruksjon. Det er funnet bevarte brosjerte bånd i blant annet Birka i Sverige, Kaupang i Norge, Mammen i Danmark og Dublin i Irland. Dette gjør det mulig å gjenskape en del bånd.
Foto: Agnes Geier  Birka 3 tekstiler og Erin Olason

 

 

 

 

Publisert 14. jan. 2016 10:06 - Sist endret 13. feb. 2019 12:19