Opera om Fridtjof og Ingebjørg

For første gang spiller vi opera i Vikingskipshuset. Handlingen er lagt til vikingtiden, men basert på en fornaldersaga fra middelalderen. Med Hallvar Djupvik, Stephanie Lippert og Ilmi-Åse Mathiesen, fra Den norske Opera.

Ilmi-Åse Mathiesen, Hallvar Djupvik, Stephanie Lippert.

I vår spennende og dynamiske produksjon, møter vi Fridtjof og Ingebjørg i vikingtiden. I en fortelling om vennskap, kjærlighet og makt, møter vi de elskende Fridtjof og Ingebjørg – datteren til kong Bele. Når kong Bele dør, kommer Fridtjof og brødrene til Ingebjørg i krangel om bryllup mellom Ingebjørg og Fridtjof. De driver Fridtjof fra gården sin og gifter etter hvert bort søsteren til den eldre kong Ring. Men Fridtjof er både en klok og god mann, og det er disse egenskapene som til slutt seirer.

Operaen kjennetegnes av en umiddelbar fengende musikkdramatikk som fabulerer over vikingtid.

Fornaldersagaen om Fridtjov den Frøkne

Denne operaforestillingen er basert på fornaldersagaen om Fridtjov den Frøkne (den modige) fra 1300-tallet. Sagaen er inspirert av den gang oversatte romantiske fortellinger og har særlig hentet inspirasjon fra historien om Tristan og Isolde. Sagaen ble til i kristen tid, men har sterke referanser til norrøn mytologi og kultusen omkring den norrøne guden Balder. Fridtjov og Ingebjørg er opprinnelig diktet inn i en kristen virkelighetsforståelse med Fridtjovs soning gjennom prøvelser som det mest karakteristiske temaet.

Esaias Tegnér og «Frithiofs saga»

Da den svenske forfatteren Esaias Tegnér ga ut diktsyklusen «Frithiofs saga» i 1825, ble den oversatt til en rekke språk. En del av syklusen, «Kong Ring, Frithiof og Ingebjørg», ble oversatt til nynorsk av Ivar Aasen og gitt ut som et skillingsstykke i Norge. Den dag i dag er historien om den gamle kong Ring, Frithiof og Ingebjørg godt kjent gjennom Tegnérs diktsyklus.

Musikere fra Den norske Opera

Stephanie Lippert er en lyrisk-dramatisk sopran, født 1985 og utdannet ved Operaakademiet i København. Etter debuten har hun blant annet sunget med og opptrådt for Det Kongelige Teater i København, Operafestivalen i Aix-en-Provence, operafestivalen i Oslo og København og Nord-Norsk Opera. Hun har sunget i Svensk og Dansk Radio i innspillinger sammen med Malmö symfoniorkester og Sjællands symfoniorkester. 

Ilmi-Åse Mathiesen er pianist og utdannet ved Barratt Dues Musikkinstitutt under professor Jiri Hlinka (som også hadde Leif Ove Andsnes). Mathiesen karriere som solopianist inkluderer blant annet konserter på hovedscenen i Den Norske Opera, Oslo Konserthus, ved Gotland Chamber Music Festival, Festspillene i Piteå, Västerås Konserthus og på Waldemarsudde i Stockholm. Våren 2015 spilte hun i Oslo Konserthus.

Hallvar Djupvik er tenor og multimusiker fra Tomrefjord i Møre og Romsdal. Han er utdannet fra konservatoriet i Kristiansand og Operaakademiet i København. Han har sunget roller på operascener i Norge og i utlandet, blant annet på Den Norske Opera, Det kongelige teater i København, Operaen i Kristiansund, Ringsakeroperaen, Oslo operafestival og København operafestival. I tillegg har en et omfattende virke som operasanger og konsertsanger, i forskjellige band med ulik musikkstil.

 

Publisert 20. apr. 2016 14:40 - Sist endret 13. feb. 2019 12:19