English version of this page

Dobbelgraving

Nå graver vi både sør- og nordsiden av skipet.

jord, arkeologi, arkeologer, utgravning

Tomo (t.v.) graver på sørsiden, mens Vegard og Karine (t.h.) graver på nordsiden av skipet. Bilde: Magnus Tangen

Foto: Magnus Tangen

Forrige uke ble vi ferdige med å avdekke nordsiden av skipet. Ta en titt på videoen over, hvor utgravningslederen vår, Camilla, forteller om hva vi har funnet og hva vi vet så langt.

jord, nagler, kakeflagg, arkeologer, bøtte, utgravning
Akkurat som på sørsiden finner vi mange skipsnagler in situ på nordsiden. Disse holder vi styr på ved å markere dem med små piratflagg. I bakgrunnen jobber Nora og Tomo (t.v.) på sørsiden, mens Vegard (t.h.) jobber på nordsiden. Bilde: Margrethe K. H. Havgar

Nå er framgangsplanen vår å grave begge sider av skipet samtidig. Ved å bruke denne metoden håper vi at vi treffer bedre bevarte lag lenger ned i jorden samtidig, på begge sider. På sørsiden graver vi lag med torv som nok har ligget stablet oppå hverandre inni skipet, mens på nordsiden graver vi det som virker som en plyndringsgrop. Vi er ennå ikke sikre om gropen er fra nyere tid (1800-1900-tallet) eller om den er eldre, så det forsøker vi å finne ut av.

jord, bøtte, utgravning, arkeolog
Vegard graver det vi tror er en plyndringsgrop. Bilde: Margrethe K. H. Havgar

Nå som nordsiden er avdekket er ikke bare begge sidene av skipet synlige, hele skipsomrisset er avdekket! Som vi nevnte i forrige innlegg er det som er igjen av skipet 19,3 meter langt og 4 meter bredt. Vi er ganske sikre på at skipet i sin tid har vært lengre, men fordi stevnene (skipets ytre tupp på hver side) er delvis avkuttet, er nå skipslengden noe kortere enn den egentlig har vært.

jord, grop, arkeologer, skipsomriss
Slik ser skipet ut når det er helt avdekket. Det som er igjen av skipet er 19,3 meter langt og 4 meter bredt. Bilde: Magnus Tangen

Du kan også følge utgravningsprosessen på museets Facebook-side, utgravningens Facebook-arrangement, og på Instagram.

 

Emneord: Gjellestad 2020 (norsk) Av Margrethe K. H. Havgar
Publisert 4. sep. 2020 09:56 - Sist endra 7. mars 2022 15:31