English version of this page

Perlen i såldet

I går dukket en aldri så liten overraskelse opp i det ene såldet vårt: en glassperle!         

Perlen i hånden på finneren, Ingvild. Bilde: Margrethe K. H. Havgar

Glassperler er ganske vanlige arkeologiske funn fra jernalderen, og vi fant deler av to blå glassperler under undersøkelsene i 2019, men dette er den første dekorerte glassperlen vi har funnet her på Gjellestad i år. Man kan trygt si at vi ble glade!

Perlen er 1,4 x 0,9 x 0,5 cm stor. Bilde: Margrethe K. H. Havgar


Om lag en fjerdedel av perlen er bevart. Den er laget av sort glass med pålagt dekor i andre farger. Trolig har den vært tilnærmet rund. Mot det bevarte hullet er to øyne med hvitt glass i midten, omgitt av lyst blåturkist glass. Det ene øyet er omkranset av gule og røde glasstråder, mens det kun er bevart gul glasstråd rundt det andre. Langs midten av perlen går en tilnærmet rett, hvit glasstråd, med en hvit, ujevn bølgelinje under. 

Bilde: Margrethe K. H. Havgar

Vi har ikke fått en sikker datering på perlen ennå, men fra dekoren å regne antar vi at den kan stamme fra sent 900-tall e.Kr., altså mot slutten av vikingtiden. 

Fordi den ble funnet under såldingen av matjorden kan vi ikke si sikkert at den er fra Gjellestadskipet. Georadaranalysen som først avslørte Gjellestadskipet viste også at det har vært flere andre gravhauger på jordet. Kanskje perlen stammer fra en av disse?

Uansett om perlen stammer fra skipet eller ikke, er dette et fantastisk funn som vi gleder oss til å finne ut mer om. 

Bilde: Margrethe K. H. Havgar

 

Emneord: Gjellestad 2020 (norsk), Gjellestadfunn Av Margrethe K. H. Havgar
Publisert 15. juli 2020 15:10 - Sist endra 20. jan. 2021 13:34